Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας, Χειρουργός-Ορθοπεδικός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Άρθρα

Όταν πριν από περίπου έναν χρόνο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, αισθάνθηκα ότι η τιμή και η ευθύνη ήταν μεγάλη. Το στοίχημα να φέρουμε την ομογένεια πιο κοντά στη μητέρα πατρίδα δεν ανήκε μόνο στο χαρτοφυλάκιό μου, αλλά αποτελούσε κεντρικό άξονα της πολιτικής της κυβέρνησης. Από την ημέρα εκείνη το αίσθημα ευθύνης μετουσιώθηκε σε έργο με σχέδιο, αφοσίωση και πίστη στο αποτέλεσμα.
 
Tου ΚΩΣΤΑ ΒΛΑΣΗ Υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό*
 
Αναμφισβήτητα, κορωνίδα των κυβερνητικών προτεραιοτήτων για την ομογένεια αποτέλεσε η θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό. Η δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές αποτελούσε χρόνιο και πάγιο αίτημα της ομογένειας και είμαστε περήφανοι που το κάναμε πραγματικότητα. Στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης ήταν εξαρχής η πιο απλή και πιο δίκαιη λύση: Ψήφος σε όλους τους απόδημους Έλληνες, χωρίς όρια και περιορισμούς.
 
Ιδανικά, μάλιστα, θέλαμε να προβλεφθεί νομοθετικά η δυνατότητα της επιστολικής συμμετοχής. Σύμφωνα με το Σύνταγμα χρειαζόμασταν πλειοψηφία 200 τουλάχιστον ψήφων και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι απαραίτητοι οι συμβιβασμοί και οι ζυμώσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων προκειμένου να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα.
 
Το τελικώς ψηφισθέν νομοσχέδιο –ακόμα κι αν δεν ικανοποίησε το σύνολο των προσδοκιών μας– αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια τομή για το πολιτικό μας σύστημα και μία πρώτη δικαίωση για την ομογένεια. Γι’ αυτό και καλούμε όλους τους ομογενείς να προσέλθουν και να στηρίξουν την επόμενη εκλογική διαδικασία με τη δική τους φωνή. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα καταδειχθεί η δυναμική της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και θα υπάρξει χώρος για περαιτέρω διαβουλεύσεις και βελτιώσεις στο μέλλον.
 
Η έμπρακτη προσπάθεια εμβάθυνσης της σχέσης μας με τους απανταχού Έλληνες δεν έμεινε σ’ αυτό. Με την κατάρτιση ενός πολυεπίπεδου σχεδίου και τη σύσταση μιας αποτελεσματικής ομάδας εργασίας καταφέραμε να προσεγγίσουμε ποικιλοτρόπως τους συμπατριώτες μας στο εξωτερικό. Ίσως η χρήση του ρήματος «προσεγγίζω» να φαντάζει παράδοξη στην εποχή της πανδημίας της Covid-19, όμως θεωρώ πως, στο μέτρο του εφικτού, κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να είμαστε «δίπλα» στην ελληνική διασπορά.
 
Εξάλλου, για τον υφυπουργό αρμόδιο για τους Απόδημους Έλληνες, η αδυναμία της μετάβασης στο εξωτερικό και της διά ζώσης επαφής μαζί τους ήταν αναμφίβολα ένα πλήγμα, όμως αυτό δεν θα μπορούσε να μετριάσει τη στοχοπροσήλωσή μου και την πίστη μου στην αξία του αποτελέσματος. Ξεκίνησα εγκαθιδρύοντας διαρκή προσωπική επικοινωνία με τις πρεσβείες, τα προξενεία και τους ομογενειακούς φορείς σε όλο τον κόσμο, ώστε να ενημερώνομαι ο ίδιος άμεσα για τα προβλήματα που ανακύπτουν. Από την επικοινωνία μου αυτή διαπίστωσα ότι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών από τις Αρχές μας αποτελεί τη μέγιστη πρόκληση, ιδίως εν μέσω της πανδημίας. Και αυτό έγινε το προσωπικό στοίχημα που κλήθηκα να κερδίσω, χωρίς να χαθεί ούτε ένα πολύτιμο λεπτό.
 
Για τον λόγο αυτό, ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και καταφέραμε να γράψουμε μια νέα σελίδα με την ψηφιοποίηση των προξενικών διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, η νέα υπηρεσία, το «MyConsulLive», δίνει πλέον την δυνατότητα εξ αποστάσεως εξυπηρέτησης των πολιτών, μέσω βιντεοκλήσης, από τις Προξενικές Αρχές. Με το έργο αυτό, μια πραγματική επανάσταση, ανατρέπουμε την εικόνα της Ελλάδας στα μάτια των Ελλήνων της Διασποράς, για τους οποίους το προξενείο είναι συνυφασμένο με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
 
Επίσης, αξιοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, θέσαμε σε λειτουργία στην πρεσβεία Λονδίνου και στο γενικό προξενείο Νέας Υόρκης ειδική υπηρεσία εικονικής υποβοήθησης, παρέχοντας αυτοματοποιημένες απαντήσεις, διευκρινίσεις και οδηγίες προς τους πολίτες, σε συνήθη ερωτήματα προξενικής φύσεως, στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, πρωτοπορώντας διεθνώς. Οι νέες, καινοτόμες αυτές δράσεις, προγραμματίζεται να επεκταθούν σταδιακά στο σύνολο των Διπλωματικών μας Αρχών.
 
Από την πολιτική μας για την ομογένεια δεν θα μπορούσε να λείπει η ελληνική γλώσσα, που αποτελεί παράγοντα εξωστρέφειας της χώρας μας αλλά και συνδετικό δεσμό των απανταχού Ελλήνων.
 
Εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες, δημιουργήσαμε μαζί με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» στο Πανεπιστήμιο «Simon Fraser» του Βανκούβερ, την πλατφόρμα «staellinika», η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς και αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο ελληνικών τόσο για τα παιδιά όσο και για οποιονδήποτε θελήσει να μάθει την ιστορία και τον πολιτισμό που κρύβεται πίσω από αυτήν τη διαχρονική και οικουμενική γλώσσα.
 
Τέλος, επειδή μπήκαμε στο 2021, μια χρονιά-ορόσημο, 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, δεν μπορεί το μήνυμα που εκπέμπουμε να είναι άλλο από αυτό της ενότητας και ομοψυχίας. Η φλόγα που άναψε το 1821 παραμένει άσβεστη. Άσβεστη και στην ψυχή των απανταχού Ελλήνων, οι οποίοι, ως γνήσιοι και άξιοι πρεσβευτές μας ανά την υφήλιο, φέρουν πάντα τη μητέρα πατρίδα στην καρδιά τους. Κάναμε αρκετά, αλλά θα γίνουν ακόμη περισσότερα προκειμένου η σχέση των Ελλήνων του εξωτερικού με τη μητέρα πατρίδα να συνεχίσει να δυναμώνει.
 
Έντυπη έκδοση ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Οι αμερικανικές εκλογές της προηγούμενης εβδομάδας απασχόλησαν τον διεθνή και εγχώριο Τύπο με επίκεντρο την μονομαχία των δύο προεδρικών υποψηφίων. Τη νύχτα των εκλογών, παρότι δεν γνωρίζαμε ακόμα τον μεγάλο νικητή, σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, στην Ελλάδα, βρεθήκαμε στην ευχάριστη θέση να βλέπουμε πολλά μέλη της Ελληνικής Ομογένειας να επικρατούν στην εκλογική μάχη και να κερδίζουν επάξια μία θέση στο Κογκρέσο, αλλά και σε Πολιτειακά Κοινοβούλια.
 
Του Κώστα Βλάση*
 
Στο άκουσμα αυτής της είδησης, η πρώτη μας σκέψη είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί, τα δικά μας παιδιά, είναι οι πλέον κατάλληλοι να υποστηρίξουν τις ελληνικές θέσεις σε πάγια εθνικά ζητήματα, ειδικά σε μία περίοδο όπως η σημερινή, όπου η χώρα μας αντιμετωπίζει σύνθετες και πολυεπίπεδες προκλήσεις. Να αποτελέσουν, δηλαδή, τους άτυπους πρεσβευτές της Ελλάδας. Πράγματι, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, και πιστεύουμε θα συνεχίσει να συμβαίνει, οι εκλεγμένοι Ομογενείς έχουν βαθιά στην καρδιά τους την Πατρίδα, δεν την λησμονούν. Αντιθέτως, γίνονται τα μάτια και η φωνή μας εντός των Πολιτειακών θεσμών των Η.Π.Α., ενώ με την δράση τους αναδεικνύουν τα ελληνικά δίκαια και συσπειρώνονται γύρω από αυτά ώστε να επηρεάσουν την αμερικανική κοινή γνώμη. Για αυτήν τους την στάση, η Ελληνική Πολιτεία δεν μπορεί παρά να είναι περήφανη και να τους ευχαριστεί.
 
Ωστόσο, η σημερινή συγκυρία απαιτεί κάτι περισσότερο από αυτό. Στο Υπουργείο Εξωτερικών καλλιεργούμε το τελευταίο διάστημα μία νέα προσέγγιση, με την οποία επιδιώκουμε να εγκαθιδρύσουμε μια γέφυρα αμφίδρομης ενημέρωσης, συνεχούς επικοινωνίας, καθώς και συντονισμού δράσεων μεταξύ Ομογένειας και Αθήνας. Σκοπό αυτής της πρωτοβουλίας αποτελεί η προώθηση των εθνικών συμφερόντων μας και η διασφάλιση όσο τον δυνατόν μεγαλύτερης υποστήριξης των θέσεων της χώρας από το διεθνές κοινό. Η καθιέρωση ενός τέτοιου διαύλου θα αποφέρει αμοιβαία οφέλη, όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για τους ίδιους τους Ομογενείς.  Μεμονωμένες και αποσπασματικές πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί πολλές μέχρι σήμερα. Τώρα, όμως, ήρθε πλέον η στιγμή να δράσουμε συνεκτικά, οργανωμένα και συντονισμένα, ώστε να δομήσουμε μία ειλικρινή και ανταποδοτική σχέση.
 
Σε αυτήν την προσπάθεια οι Ομογενείς, οι οποίοι συμμετέχουν στη δημόσια ζωή και  γίνονται αποδεκτοί από μεγάλη μερίδα των συμπολιτών τους επιβραβευόμενοι με την ψήφο του κοινού, δεν μπορεί παρά να αποκτήσουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Τα λαμπρά παιδιά της Ομογένειας, είτε πρωταγωνιστούν στην πολιτική σκηνή του τόπου τους, είτε μεγαλουργούν στον ιδιωτικό και επιχειρηματικό χώρο, είτε διαπρέπουν στις Επιστήμες και την Εκπαίδευση, έχουν αποδείξει ότι βγαίνουν μπροστά με ζήλο και σθένος και δηλώνουν το “παρών”. Οφείλουμε και εμείς από την πλευρά μας να διανύσουμε το μέρος της απόστασης που μας αναλογεί και να συναντηθούμε μαζί τους, με κοινό στόχο την αποτελεσματικότερη προάσπιση των ελληνικών θέσεων στο εξωτερικό.
 
Στις Η.Π.Α., μετά τις πρόσφατες εκλογές, διαμορφώνεται ένα νέο πολιτικό σκηνικό.  Κατά την διάρκεια των ζυμώσεων που αναμένεται να λάβουν χώρα, η Ελλάδα καλείται να συνεχίσει τον γοργό βηματισμό που έχει ανακτήσει με την παρούσα αμερικανική Κυβέρνηση, ώστε να ενισχύσει ακόμα παραπάνω την στρατηγική της σχέση με τις ΗΠΑ. Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, οι φωνές των ομογενών μας που εξελέγησαν, είτε εκ νέου είτε για πρώτη φορά, θα λειτουργήσουν ενισχυτικά υπέρ της διατήρησης της χώρας μας στον στενό πυρήνα της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Τους καλούμε να αποδεχθούν την ανοικτή πρόσκληση που τους απευθύνουμε, να ενώσουμε δυνάμεις και να αξιοποιήσουμε όλα εκείνα τα εργαλεία που έχουμε στην διάθεσή μας, με έναν και μοναδικό σκοπό: η φωνή της Ελλάδας να ακουστεί ακόμα πιο δυνατά.
 
* Ο κ. Κώστας Βλάσης είναι Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία.
 
Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης: 
 

Μπήκα στην Πολιτική σε δύσκολους καιρούς. Με την χώρα δοκιμαζόμενη σε πολλούς τομείς – όχι μόνο στον οικονομικό. Με τον λαό μας – μεγάλο τμήμα του – να υποφέρει, να υπομένει, να ελπίζει στο “επιτέλους”... Με τον ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει τις εκλογές και να σχηματίζει την κυβέρνηση της “πρώτη φορά Αριστεράς”. Κάμποσοι ελπίσανε σ' αυτή την κυβέρνηση. Περισσότεροι, όλοι οι Έλληνες του μόχθου και του καθημερινού αγώνα, αυτοί που προτάσσουν το εθνικό και όχι το κομματικό-προσωπικό συμφέρον, ευχήθηκαν να πετύχει. Για το καλό της πατρίδας και του απλού ανθρώπου.

Συμπληρώνονται ήδη δύο χρόνια με τον κ. Τσίπρα στην ηγεσία της χώρας. Αφού ο ίδιος αποφεύγει την Λογοδοσία και την Εύθυνα, που στην Αθηναϊκή Δημοκρατία των κλασικών χρόνων ήταν ετήσια, δικαιούται ένας νέος πολιτικός, όπως και κάθε πολίτης, να διατυπώσει τις δικές του απόψεις επί των κυβερνητικών πεπραγμένων, να δημοσιοποιήσει την δική του, κριτική αλλά όσο γίνεται αντικειμενική και καλοπροαίρετη, αποτίμηση.

Την πρώτη έκπληξη-απορία ένιωσε κάθε σκεπτόμενος πολίτης με τη σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τι συνδέει αυτά τα δύο κόμματα, σε ποια προγραμματική ή ιδεολογική συγγένεια στηρίχθηκε και αναπτύχθηκε η συνεργασία τους; Αμέσως ύστερα προκάλεσαν ανατριχίλα τα διχαστικά κηρύγματα και συνθήματα ενός νέου, μάλιστα, πολιτικού ηγέτη: “ή εμείς ή αυτοί” - “να ξεμπερδεύουμε με το παλιό” κτλ. Όπου “αυτοί”, όπου το “παλιό”, είναι η συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων, που δεν παρασύρθηκαν από τις υποσχέσεις, τα ψεύδη και τους φενακισμούς του “άφθαρτου”. Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, τουλάχιστον θεωρητικά και βουλητικά, διακήρυτταν ότι είναι κυβέρνηση “όλων των Ελλήνων”. Η σημερινή είναι μόνον του 35%, μόνον αυτών που ψωμίζονται από το δημόσιο, με εχθρούς ή αποπαίδια τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα, τους αγρότες, τους εργάτες, τους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχος;

Δυο χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η Παιδεία, η Υγεία, η Δημόσια Διοίκηση και Ασφάλεια, προπαντός η Οικονομία καλύπτονται από μαύρο ή έστω γκρίζο πέπλο. Οι κυβερνώντες, αντί να φέρνουν επενδύσεις και να ανοίγουν ορίζοντες, επαίρονται για βοηθήματα επαιτείας που προσφέρουν ή τάζουν σε χιλιάδες αναγκεμένους, σε χιλιάδες νεόπτωχους που η πολιτική τους σωρεύει. Δεν μπορεί να ζήσει και να προχωρήσει μια χώρα με εκατομμύρια ανέργους, περιθωριοποιημένους ικέτες...Όλοι τώρα αναθυμούνται το φως που ολοκάθαρα φαινόταν στα βάθος του τούνελ το καλοκαίρι του 2014 και έσβησε απότομα από τα νταούλια και τους ζουρνάδες αμέριμνων και αδαών, τουλάχιστον, γλεντοκόπων και βαυκαλιζομένων και αυτοαπατωμένων...

Η Νέα Δημοκρατία σύντομα θα κληθεί και πάλι να αναλάβει το έργο της ανόρθωσης, της εξόδου από την κρίση, της δημιουργίας. Με ηγέτη έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος τουλάχιστον γνωρίζει την Πολιτική Επιστήμη, το Ευρωπαϊκό και Διεθνές γίγνεσθαι, την έννοια του συσχετισμού δυνάμεων, τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της χώρας και του λαού μας. Έτσι θα πορευτεί και θα πορευτούμε. Ως κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, με σεβασμό στους θεσμούς και στην άλλη πλευρά, χωρίς επικοινωνιακά τεχνάσματα και προπετάσματα, με την γλώσσα της ΑΛΗΘΕΙΑΣ και τον διάλογο της ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑΣ. Σε μια τέτοια προσπάθεια θεωρώ και προσωπικά εαυτόν μέτοχο και χρήσιμο κατά δύναμη.

Ελεύθερος Τύπος 17/12/2016

Νέα ΔημοκρατίαΚώστας Βλάσης - Με τις δικές μου δυνάμεις!

Εγγραφείτε στο επίσημο Newsletter

Στοιχεία επικοινωνίας

Πολιτικό γραφείο Τρίπολη

Ηρώων Πολυτεχνείου 3,
ΤΚ 22100 Τρίπολη

Τηλ: 2710222310 - 6981059177
Fax: 2710222315

Πολιτικό γραφείο Αθήνα

Τηλ: 2103641181 & 2103644732

Email: k.vlasis@parliament.gr