Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας, Χειρουργός-Ορθοπεδικός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Συνεντεύξεις

Εξωστρέφεια, brain drain, ψήφος Ομογενών: Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης απαντά για όλα στο Arcadia Portal

 

Σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης στο ArcadiaPortal.gr, ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Βλάσης απαντά σε όλα τα καίρια ερωτήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιό του, όπως την ψήφο των αποδήμων, που έχει αναχθεί σε μέγιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ενώ απαντά στο γιατί, εν μέσω πανδημίας, η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στις νομοθετικές ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την ψήφο των αποδήμων, αλλά και στην αντιπολίτευση που εμμένει στους περιορισμούς.

Παράλληλα, αναφέρεται εκτενώς στις δράσεις του υπουργείου Εξωτερικών που στόχο έχουν αφενός να ενδυναμώσουν τους δεσμούς της Ομογένειας με την Ελλάδα και, αφετέρου, να προωθήσουν, μέσω της συνεργασίας με φορείς και κορυφαία πανεπιστήμια, την καλλιέργεια της ελληνικής γλώσσας, της μυθολογίας και της ιστορίας στους ομογενείς δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, αλλά και σε όλους όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό.

Ακόμη, όπως αναφέρει ο ίδιος, πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι ο επαναπατρισμός των νέων επιστημόνων που αναζήτησαν την τύχη τους στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της δεκαετούς οικονομικής κρίσης, και η ανάσχεση του brain drain. Τέλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών στέλνει το δικό του μήνυμα στους Αρκάδες: «Φτάνουμε προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας», επισημαίνει, και υπογραμμίζει: «Οι Αρκάδες, από την μεριά μας, έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε».

Ακολουθεί η συνέντευξη του υφυπουργού Εξωτερικών:

Κύριε υφυπουργέ, η κυβέρνηση και εσείς προσωπικά, σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, εργάζεστε συστηματικά για να αλλάξουν οι υφιστάμενοι όροι και να καταργηθούν οι περιορισμοί ώστε να ψηφίζουν όλοι οι απόδημοι. Για ποιο λόγο είναι σημαντικό τώρα, εν μέσω πανδημίας και παγκόσμιας κρίσης, να διευθετηθεί αυτό το ζήτημα;

Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού χωρίς περιορισμούς είναι ένα πάγιο, χρόνιο και απολύτως δίκαιο αίτημα. Εξάλλου, δεν μιλάμε για νέα παροχή δικαιώματος για ψήφο, αλλά για απλή διευκόλυνση. Δηλαδή, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εθνικούς εκλογικούς καταλόγους και μπορούν – και πολλοί το κάνουν – να πάρουν ένα αεροπλάνο και να έρθουν να ψηφίσουν στην Ελλάδα, θα μπορούν να ψηφίσουν εκεί που βρίσκονται χωρίς να αναγκαστούν να μπαίνουν σε έξοδα. Σε καμία περίπτωση δεν διευρύνεται η εκλογική βάση, απλώς διευκολύνονται να ψηφίσουν όσοι ζουν μακριά από την πατρίδα και κυρίως αυτοί που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Οι ομογενείς μας μπορεί να έχουν φύγει μακριά από τη «Μητέρα» πατρίδα, όμως, η αγάπη τους και το δέσιμο με τις ρίζες τους είναι βαθύ και ουσιαστικό και το δικαίωμα συμμετοχής τους στα κοινά της χώρας μας είναι απολύτως κατανοητό μα και δημοκρατικό. Η πολυφωνία δεν γνωρίζει γεωγραφικούς περιορισμούς. Τόσο για τον Πρωθυπουργό, την Κυβέρνηση όσο και για εμένα προσωπικά, το θέμα της ψήφου των αποδήμων δεν υφίσταται αναλόγως των περιστάσεων ούτε πρόκειται για άλλη μια φορά – όπως σε κυβερνήσεις του παρελθόντος- να αφεθεί στην τύχη του με πρόφαση την πανδημία. Ξέρετε, αν κάποιος θέλει να εφευρίσκει δικαιολογίες για πάγωμα της ψήφου θα το κάνει ες αεί. Η Κυβέρνησή μας δεν θα παρατείνει αυτό το φαύλο κύκλο. Θα σταθούμε δίπλα στους Αποδήμους και στην επιθυμία τους για συμμετοχή στα κοινά της Πατρίδας τους.

Τι απαντάτε στην αξιωματική αντιπολίτευση σχετικά με την επιμονή της στους περιορισμούς για την ψήφο των αποδήμων;

Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να εμμένει σε περιορισμούς την ίδια ώρα μάλιστα που ακόμα και η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ για τους Απόδημους, βουλευτής κ. Τζάκρη, «ήρθε στα λόγια μας» και ζήτησε την πλήρη άρση των περιορισμών του προηγούμενου νόμου, τους οποίους και χαρακτήρισε άδικους και υποτιμητικούς. Αμέσως, λοιπόν, μετά το Πάσχα, με την προτεινόμενη νομοθετική μας ρύθμιση, κάθε κόμμα θα αναλάβει τις ευθύνες του και κοιτώντας τον Έλληνα του εξωτερικού στα μάτια θα του πει αν θα τον διευκολύνει να ασκήσει το δικαίωμα του στην ψήφο, κάτι που εξάλλου του αναγνωρίζει το Σύνταγμα.

Είναι ανεπίτρεπτο να θυμόμαστε τους Απόδημους Έλληνες και να ζητάμε τη βοήθειά τους μόνο όταν εμείς το επιθυμούμε και έπειτα να γυρίζουμε την πλάτη στα δικαιώματά τους. Ο Ελληνισμός είναι ένας, ενιαίος, Οικουμενικός.

Τι θα απαντούσατε σε έναν απλό πολίτη, ο οποίος ρωτά «για ποιο λόγο να ψηφίζει και να έχει ισότιμη ψήφο ο Έλληνας που ζει χρόνια στο εξωτερικό, που δεν φορολογείται στην Ελλάδα, και να αποφασίζει για τις τύχες όλων όσοι ζουν εδώ;».

Δεν θεωρώ ότι οι συμπολίτες μας βάζουν στο ζυγό το δημοκρατικό πολίτευμα μετρώντας οικονομικούς και φορολογικούς παράγοντες. Οι Έλληνες είτε κατοικούν στη χώρα είτε στο εξωτερικό δεν είναι επιτρεπτό να διασπαστούν σε στρατόπεδα, καθώς με αυτό τον τρόπο πλήττεται βαθιά η Δημοκρατία μας και οι αρχές της, που είναι κατοχυρωμένες από το Σύνταγμα. Οι περισσότερες οικογένειες έχουν συγγενείς στο εξωτερικό, ακόμη και για λόγους σπουδών και εργασίας. Είμαστε όλοι Έλληνες, συμπατριώτες και η αγάπη για τη χώρα μας δεν διαφοροποιείται από τον τόπο κατοικίας. Εξάλλου σας υπενθυμίζω πως μιλάμε για ανθρώπους που είναι ήδη εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, τους οποίους απλώς τους διευκολύνουμε με το να ψηφίζουν από τον τόπο στον οποίο κατοικούν, χωρίς να χρειάζεται να ταξιδέψουν κάνοντας επιπλέον έξοδα.

Ποιες δράσεις σχεδιάζει το υπουργείο σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση και ουσιαστική σχέση των Ομογενών με την Ελλάδα;

Πέραν της θεσμικής μου αρμοδιότητας, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, οι σχέσεις μου με τους Έλληνες του εξωτερικού ήταν πάντα ιδιαίτερα σημαντικές για μένα, καθώς τους θαυμάζω για τα όσα έχουν καταφέρει μακριά από τη χώρα μας κάνοντας μας υπερήφανους. Στο Υπουργείο, όπως και στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, επιδιώκουμε να παράγουμε έργο που θα διευκολύνει την απρόσκοπτη επαφή των ομογενών από τον τόπο διαμονής τους με τη χώρα μας, καθώς και στην περαιτέρω δημιουργία συνεκτικών δεσμών.

Πιο συγκεκριμένα, επιτύχαμε την αναβάθμιση των προξενικών μας αρχών δίνοντας λύση σε γραφειοκρατικά ζητήματα που ταλάνιζαν επί σειρά ετών τους ομογενείς μας. Ψηφιοποιήσαμε ένα μεγάλο μέρος των υπηρεσιών αποτρέποντας τους κατοίκους του εξωτερικού να κάνουν άσκοπες μετακομίσεις – ειδικά εν μέσω πανδημίας- χάνοντας χρόνο και χρήματα. Οι νέες υπηρεσίες “MyConsulLive” και ο «Εικονικός Βοηθός», που στηρίζονται στις νέες τεχνολογίες και την τεχνητή νοημοσύνη, εξυπηρετούν άμεσα θέματα όπως ληξιαρχικές πράξεις.

Επιπρόσθετα, στόχος του Πρωθυπουργού είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η παροχή κινήτρων για τον περιορισμό του φαινομένου του brain drain και για τον επαναπατρισμό όσων έφυγαν από την Ελλάδα ιδιαίτερα την 10ετία της κρίσης. Η Ελλάδα χρειάζεται τα νέα παιδιά με τις πολύ καλές γνώσεις, εξειδικεύσεις και δεξιότητες που έχουν φύγει στο εξωτερικό, ώστε να προσφέρουν στη χώρα μας.

Η ελληνική γλώσσα είναι ακόμη, ένας πυλώνας που θέλουμε να τονώσουμε ιδιαιτέρως στα παιδιά και στους νέους δευτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς. Είναι λογικό μαθαίνοντας τη γλώσσα του τόπου, όπου διαβιούν, να έχουν έλλειμμα στην ελληνική. Μέσω της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Απόδημου Ελληνισμού και σε συνεργασία με την Έδρα Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Βανκούβερ, εκμεταλλευόμενοι τις νέες τεχνολογίες δημιουργήσαμε την πλατφόρμα «staellinika». Με τη συγκεκριμένη πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού σε όσους επιθυμούν να εντρυφήσουν στην ελληνική παιδεία. Μάλιστα, σε επίταση αυτής της προσπάθειας, παρέχουμε σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας βιβλία σε πολλές κοινότητες Ελλήνων που έχουν ανάγκη.

Δεν παραλείπουμε, βεβαίως, και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, που θα γίνουν ανά την υφήλιο και που διοργανώνονται σε συνεργασία με τις κοινότητες των ομογενών μας και τα σωματεία τους. Η επέτειος αυτή είναι ένα ακόμη συστατικό στοιχείο στην σύσφιξη των σχέσεων των Αποδήμων με την πατρίδα μας.

Η δημιουργία δίαυλου ουσιαστικής και ειλικρινούς επικοινωνίας με την ομογένεια είναι το βασικό μου μέλημα, καθώς η ελληνική ψυχή είναι οικουμενική και δυνατή όπου και αν βρίσκεται. Η επαφή με την Ελλάδα είναι πάντα το κύριο ζητούμενο για τους Έλληνες του εξωτερικού, αλλά και όλους εμάς, καθώς αποτελεί τιμή και χαρά.

Θα θέλαμε να στείλετε ένα μήνυμα στους συντοπίτες σας Αρκάδες που παλεύουν με την πανδημία και την οικονομική ανασφάλεια στους δύσκολους αυτούς καιρούς.

Ξέρω τη μεγάλη υπομονή και σύνεση που έχουν επιδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα της πανδημίας. Έχω πλήρη εικόνα του νομού μας και του πως οι συμπατριώτες μου έχουν διαχειριστεί την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις αυτής. Φτάνουμε, όμως, προς το τέλος αυτής της μεγάλης περιπέτειας. Με την αυξητική πορεία των εμβολιασμών σύντομα θα επιτύχουμε να χτίσουμε το επιθυμητό τείχος ανοσίας και να έχουμε ένα κανονικό καλοκαίρι. Η Κυβέρνησή μας κλήθηκε να λάβει δύσκολα, αλλά αναγκαία μέτρα, ώστε να ελεγχθεί το μέτωπο της εξάπλωσης του ιού. Παρέχοντας, όμως, οικονομική στήριξη με τα έκτακτα βοηθήματα, τις φορολογικές ρυθμίσεις – ελαφρύνσεις, έχουμε καταφέρει να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη ζημιά της αγοράς, των οικογενειών αλλά και της οικονομίας της χώρας στο σύνολο. Οι Αρκάδες, από την μεριά μας, έχουμε μάθει να δίνουμε μάχες και να τις κερδίζουμε. Το έχουμε αποδείξει με την ιστορία μας. Ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών, τηρώντας τα μέτρα και κάνοντας λίγο ακόμα υπομονή, το χαμόγελο θα επιστρέψει σύντομα και ο φόβος θα παραμερίσει, επιτρέποντάς μας να ανταμώσουμε στα χωριά μας πιο ασφαλείς.

Συνέντευξη στην Εύα Γαλανιάδη

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:

https://www.arcadiaportal.gr/news/exostrefeia-brain-drain-psifos-omogenon-o-yfypoyrgos-exoterikon-kostas-vlasis-apanta-gia-ola

‘Γέφυρα’ που ενώνει τους δύο λαούς η μειονότητα, η ύπαρξή της μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΟΣΒΛΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΙΑΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ: ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ, ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ, ΚΑΛΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ

 

Η Συνθήκη της Λωζάννης προβλέπει συγκεκριμένες διατάξεις για την ελληνορθόδοξη μειονότητα της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, υπενθυμίζει ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος, αρμόδιος για θέματα αποδήμου ελληνισμού, Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Απογευματινή» ενόψει της επίσκεψής του στην πόλη μας, στην οποία αφίχθη χθες. Η μειονότητα της Πόλης, της Ίμβρου και της Τενέδου, αποτελεί «γέφυρα» στις σχέσεις του ελληνικού και του τουρκικού λαού, προσθέτει στη συνέχεια, παρατηρώντας παράλληλα το γεγονός ότι, παρά την μακρά πορεία της στον χρόνο, η ελληνορθόδοξη κοινότητα υπέστη σημαντική συρρίκνωση.

Αναφερόμενος στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο υφυπουργός Εξωτερικών τονίζει ότι τα κριτήρια είναι ίδια για όλους και υπενθυμίζει πως τα κράτη-μέλη πέρασαν και αυτά από την ίδια διαδικασία, όταν υπήρξαν υποψήφια προς ένταξη κράτη, ενώ, από πλευράς της Ελλάδας, γνωστοποιεί ότι δίδεται ιδιαίτερη σημασία στο να γίνουν σεβαστές οι σχέσεις καλής γειτονίας, να υπάρχει σεβασμός στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας, ο κ. Βλάσης δηλώνει υπερήφανος για το έμψυχο υλικό που εξακολουθεί να διαθέτει σήμερα η Ομογένεια, το οποίο χαρακτηρίζει «φιλομαθή και δραστήριο», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο έργο του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος «εδώ και 30 χρόνια παραμένει δυναμικός, ενεργός και δραστήριος και αυτό όχι μόνο στα εκκλησιαστικά πράγματα».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βλάσης έχει γεμάτο πρόγραμμα μέχρι την Κυριακή το βράδυ, οπότε και επιστρέφει στην Αθήνα. Χθες συναντήθηκε με φορείς της Ομογένειας στον Σύνδεσμο Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων, σήμερα θα επισκεφθεί το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου και τα Εθνικά Φιλανθρωπικά Καταστήματα Βαλουκλή, ενώ αργότερα θα έχει συνάντηση με εκπαιδευτικούς παράγοντες. Αύριο θα παραστεί στην ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και την Κυριακή θα επισκεφτεί τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στο Φανάρι. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο των ερωτήσεων της «Α» και των απαντήσεων του υφυπουργού Εξωτερικών:

—Ο αριθμός της εδώ Ομογένειας εξακολουθεί να συρρικνώνεται. Στα φύλλα μας θα συναντήσει κανείς περισσότερες αγγελίες θανάτων, παρά γεννήσεων. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Πόλη κατοικούν περίπου 1500-1800 ελληνορθόδοξοι Ομογενείς. Εξακολουθούμε να αποτελούμε το ‘διαβατήριο’ της
Τουρκίας για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Και αν ναι, το ‘διαβατήριο’ αυτό εξακολουθεί η Τουρκία να το χρειάζεται;

Κύριε Βασιλειάδη, οι Έλληνες της Πόλης έχουν μία μακρά πορεία στον χρόνο. Αποτελούν σάρκα και οστά της βαριάς βυζαντινής μας ιστορίας, και σήμερα, παρά την αριθμητική τους συρρίκνωση για λόγους που γνωρίζουμε καλά και άπτονται συγκεκριμένων πολιτικών αποφάσεων στο παρελθόν, συνεχίζουν να κρατούν την φλόγα του Ελληνισμού στην Τουρκία αναμμένη. Επομένως, επιτρέψτε μου να αναφέρομαι στην πολύτιμη ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης, της Ίμβρου και της Τενέδου, για την οποία προβλέπονται συγκεκριμένες διατάξεις στη Συνθήκη της Λωζάννης, ως την γέφυρα που ενώνει τους δύο λαούς και αποδεικνύει στην πράξη πως η συνύπαρξη Ελλήνων και Τούρκων μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει μακροπρόθεσμα στις σχέσεις των χωρών μας.

Ως προς την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι κάθε υποψήφιο κράτος-μέλος οφείλει να ακολουθήσει συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να εξασφαλίσει την είσοδό του σε αυτήν. Αυτές τις διαδικασίες ακολούθησαν όλα τα κράτη-μέλη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει όργανα, θεσμούς και στοχοθεσία. Για κανένα υποψήφιο κράτος-μέλος δεν προβλέπονται εξαιρέσεις και ειδικές διαδικασίες, παρά μόνο τα θεσπισμένα από το 1993 κριτήρια εισδοχής, γνωστά και ως Κριτήρια της Κοπεγχάγης. Υπό αυτό το πρίσμα, ως Ελλάδα, προσβλέπουμε στην εκπλήρωση εκ μέρους της Τουρκίας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει ως κράτος υποψήφιο για ένταξη και ειδικότερα αυτές που απορρέουν από την Αρχή της Καλής Γειτονίας και σεβασμού του κράτους δικαίου και των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κατ’ αυτόν και μόνο τον τρόπο η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον το νέο μέλος της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας.

—Δεν είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεστε την Πόλη, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τα σχολεία μας και τα διάφορα ιδρύματα της κοινότητάς μας. Μας επισκεφθήκατε μόλις ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, εξήρατε το γενικότερο έργο και τις δραστηριότητες της εδώ Ομογένειας, δηλώσατε συγκινημένος απαντώντας στις ερωτήσεις της «Απογευματινής». Με τι εντυπώσεις και συναισθήματα πραγματοποιείτε την τωρινή σας επίσκεψη;

Η επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη για κάθε Έλληνα, έτσι και για εμένα, αποτελεί πηγή έμπνευσης και περισυλλογής. Η ιστορία αυτής της πόλης είναι μοναδική και γεμάτη συμβολισμούς. Ως Πολιτεία, αλλά και προσωπικά ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και τους Ομογενείς βεβαίως, αναγνωρίζω την προσφορά των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης, τον αγώνα που δίνουν υπό αντίξοες συνθήκες για τη διατήρηση, την αναβίωση και τη συνέχιση της παρουσίας τους στη Γη της προγόνων τους. Δεν είναι πάντα εύκολο, το γνωρίζω καλά. Οι κοινές μας προσπάθειες για την ενίσχυση της παρουσίας της Ελληνικής Μειονότητας στην Τουρκία, την προστασία των δικαιωμάτων της και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των μελών της συναντούν συχνά την αντίθεση των τουρκικών Αρχών. Η Τουρκία θα πρέπει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες της Πόλης αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας αυτής και οφείλει να εφαρμόσει, δίχως παρέκκλιση, όλα όσα προβλέπονται στην Συνθήκη της Λωζάννης για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους.

Είμαστε υπερήφανοι για τον Ελληνισμό της Πόλης. Όχι μόνο για τα ιστορικά του κτήρια, που είναι πράγματι σπουδαία μνημεία αρχιτεκτονικής, αλλά και για το έμψυχο υλικό που διαθέτει. Πολλά από τα παιδιά της Ρωμιοσύνης της Πόλης διακρίνονται για τη φιλομάθειά τους, επιτυγχάνουν την εισαγωγή τους σε Πανεπιστήμια. Είναι το μέλλον αυτής της πόλης, αρκεί να το θέλουν και εκείνα. Ας μην εστιάζουμε, όμως, μόνο στις πληγές τους παρελθόντος. Αυτές υπήρξαν και μας τραυμάτισαν. Είναι μέρος της ιστορίας, που ποτέ δεν ξεχνάμε. Αντίθετα διδασκόμαστε από αυτήν και κοιτάζουμε μπροστά με αισιοδοξία.

Βλέπετε πόσο δραστήριος και ενεργός στα πράγματα, όχι μόνο στα εκκλησιαστικά, αλλά σε όλους τους τομείς είναι εδώ και τριάντα χρόνια ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος. Ο δυναμισμός Του και η θέληση Του για πρόοδο πρέπει να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για τους Ρωμιούς της Πόλης. Πρέπει να σας πω πως είμαι υπερήφανος για όλους εσάς. Για τους Ρωμιούς κατοίκους της Πόλης. Επιθυμία μου είναι να σας επισκέπτομαι συχνά. Δυστυχώς η πανδημία έχει δημιουργήσει προσκόμματα στον προγραμματισμό μας. Εύχομαι σύντομα, και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα να βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, να είμαστε σε θέση να ταξιδεύουμε περισσότερο και με ασφάλεια.

—Και τέλος, μέσα σε αυτό το πλαίσιο πώς αξιολογείτε την προσφορά και τα καθήκοντα του μειονοτικού Τύπου;

Η προσφορά του ομογενειακού Τύπου της Κωνσταντινούπολης είναι αδιαμφισβήτητα ξεχωριστή και ιδιαίτερης σημασίας. Ο Τύπος στην Πόλη δεν επιτελεί απλώς την τυπική λειτουργία των ΜΜΕ, που στόχο έχουν την ανεξάρτητη και αδιάβλητη ενημέρωση, αλλά λειτουργεί ως δίαυλος, ως συνδετικός κρίκος και μέσο επικοινωνίας των Ρωμιών της Πόλης. Υπό αυτή την έννοια η προσφορά του είναι ανεκτίμητη. Και μόνο το εμβληματικό «Ουδείς γεννάται ουδείς αποθνήσκει άνευ της Απογευματινής» που κοσμεί την προμετωπίδα της εφημερίδας σας, η οποία εκδίδεται καθημερινά από το 1925 και στην οποία έχει καταγραφεί όλη η ιστορία της κωνσταντινουπολίτικης Pωμιοσύνης, οι καλές και οι κακές μέρες της, είναι η απάντηση του τι σημαίνει και πώς αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης την εν λόγω εφημερίδα, αλλά και τον μειονοτικό Τύπο εν γένει.

Ωστόσο, η διευκόλυνση που παρέχει η τεχνολογία τα τελευταία χρόνια, έχει καταστήσει την Απογευματινή και ψηφιακό μέσο ενημέρωσης, καθώς η αποστολή της δια ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δίνει την ευκαιρία σε όσους δεν βρίσκονται στην Πόλη να ενημερώνονται για τα συμβαίνοντα σε αυτήν. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα γι’ αυτή σας την προσφορά όπως και για το σύνολο των προσπαθειών που γίνονται από τον μειονοτικό Τύπο και όπως γνωρίζετε πράττουμε κάθε δυνατό για την υποστήριξη του έργου σας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ κ. Κ. ΒΛΑΣΗ
ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ PAROS

 

Αρχικά θα θέλαμε να σας καλωσορίσουμε στη χώρα μας. Σας ευχαριστούμε που αποδεχθήκατε την πρόσκληση του περιοδικού μας. Είναι αυτή η πρώτη σας επίσκεψη στην Τουρκία; Ποιος ο κύριος σκοπός της επίσκεψης σας;

Με μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την πρόσκληση του περιοδικού σας. Χάρηκα δε ιδιαίτερα όταν έμαθα για τη στενή συνεργασία που έχετε με το Γενικό Προξενείο και το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας στην Κωνσταντινούπολη ως καθ’ ύλην αρμόδιο για τις σχέσεις με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, καθώς και για τις εκδηλώσεις που διοργανώνετε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, ένα πραγματικό κόσμημα στην καρδιά της πόλης. Είναι η δεύτερη φορά που βρίσκομαι στην Κωνσταντινούπολη με την ιδιότητά μου ως Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και θα έχω την ευκαιρία να συναντηθώ με εκπροσώπους της Ελληνικής Μειονότητας που διαβιούν εδώ. Θα έχω, επίσης, την τιμή να παρευρίσκομαι στην τελετή ενθρόνισης του Μητροπολίτη Γέροντος Χαλκηδόνος, κ. Εμμανουήλ, παρουσία του Παναγιώτατου Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

 

Υπάρχει κάποιο μέλος της οικογένειας σας με καταγωγή από την Τουρκία; Τι σημαίνει για εσάς η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη;

Αν και δεν υπάρχει κάποια άμεση οικογενειακή σχέση με την Κωνσταντινούπολη, δεν σας κρύβω ότι είναι μια πόλη την οποία κάθε Έλληνας αγαπά και έχει στην καρδιά του, καθώς μεγάλο μέρος της Ιστορίας της είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την βυζαντινή ιστορία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αναφερόμαστε σε αυτήν ως η «Πόλη», αυτό και μόνο της αποδίδει ένα χαρακτηριστικό μοναδικότητας για εμάς.

Η Κωνσταντινούπολη, όντας εδώ και 18 αιώνες η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, αποτελεί, άλλωστε, ένα ισχυρό σύμβολο της χριστιανικής Πίστης και παράδοσής μας. Κάθε Έλληνας όταν επισκέπτεται την έδρα του Πατριαρχείου στο Φανάρι, αισθάνεται μια βαθειά συγκίνηση και ένα γλυκό αίσθημα επιστροφής. Αισθανόμαστε, εξάλλου, ευγνωμοσύνη για την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τόσο για τον καθολικό του ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης μεταξύ των λαών, όσο και για την προώθηση του διαχριστιανικού και διαθρησκειακού διαλόγου. Ας μην ξεχνάμε ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει ιδιαίτερη ευαισθησία στο ζήτημα του διαλόγου μεταξύ των θρησκειών, καθώς και σε άλλα σύγχρονα ζητήματα πανανθρώπινης ευαισθησίας, όπως η προστασία του περιβάλλοντος και η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, και έχει συμβάλει κατά τρόπο ουσιαστικό στην ανάδειξή τους. 

 

Ποιες οι παρατηρήσεις σας σχετικά με την ελληνική κοινότητα που ζει στην Κωνσταντινούπολη;

Η ελληνική παρουσία στην Κωνσταντινούπολη χάνεται στους αιώνες και είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ιστορία της ίδιας της Τουρκίας. Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως Ρωμιοί της Πόλης υπηρέτησαν στην Οθωμανική Αυλή ως πρέσβεις, διπλωμάτες, ανώτατοι κρατικοί υπάλληλοι, αλλά και την Τουρκική Δημοκρατία ως εκλεγμένοι βουλευτές στην Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, ενώ πολλοί υπήρξαν εκλεκτά μέλη της δημόσιας, οικονομικής και εμπορικής ζωής της χώρας. Αυτά μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1950. Δυστυχώς στη συνέχεια πολιτικές αποφάσεις οδήγησαν το μεγαλύτερο μέρος της ευημερούσας, τόσο αριθμητικά όσο και οικονομικά και πολιτιστικά, μειονότητας να εγκαταλείψουν την γενέθλια Γη τους. Παρά τις δυσκολίες ωστόσο, πολλοί συνέχισαν να κατοικούν στην Πόλη και σας διαβεβαιώ ότι δεν τους ξεχνάμε. Αποτελούν, μαζί με τους συμπατριώτες μας στην Ίμβρο και την Τένεδο, την Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Τουρκία και είναι καθήκον μας να φροντίζουμε για τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Επιστρέψτε μου, επίσης, να υπογραμμίσω κάτι το οποίο ομολογείται από πολλές πλευρές πλέον και στην Τουρκία, ότι δηλαδή με την πληθυσμιακή συρρίκνωση των ρωμιών της Κωνσταντινούπολης η ίδια η πόλη αποστερήθηκε ένα από τα κύρια στοιχεία που συνέθεταν τον πολύ-πολιτισμικό χαρακτήρα της.

 

Πολλά σχολεία έκλεισαν εδώ, καθώς ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται συνεχώς, δεκάδες ιδρύματα δυσκολεύονται να βρουν διαχειριστές. Θα θέλαμε τις σκέψεις σας για τέτοιου είδους προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης.

Η ερώτησή σας περιγράφει ουσιαστικά τις συνέπειες των γεγονότων, στα οποία αναφέρθηκα προηγουμένως. Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι η συνεχής διαρροή, άλλοτε απότομη κι άλλοτε σταδιακή, του ελληνικού μειονοτικού στοιχείου από την Κωνσταντινούπολη έχει δημιουργήσει προσκόμματα στη λειτουργία των ελληνικών δομών της Πόλης, την πλούσια κληρονομιά των Ρωμιών που αποτελούνταν από εκατοντάδες Ιδρύματα, Φιλανθρωπικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους, δεκάδες Σχολεία και Εκκλησίες. Ωστόσο, θέλω να είμαι σαφής, το ζήτημα της συνέχισης της λειτουργίας των παραπάνω, αποτελεί προτεραιότητα για την Ελληνική Πολιτεία, αλλά και καθήκον της σύμφωνα με τις διεθνείς της υποχρεώσεις. Ίσως αριθμητικά είμαστε λίγοι πλέον στην Πόλη, ωστόσο φέρουμε μία μεγάλη και μακρά παράδοση την οποία οφείλουμε να συνεχίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι εργαζόμαστε για να την ενισχύσουμε σε συνεργασία, πολλές φορές, με τις τουρκικές Αρχές. Είμαι περήφανος για το γεγονός ότι, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες, τα Σχολεία και τα Ιδρύματα της Μειονότητας λειτουργούν υποδειγματικά και αποτελούν πρότυπα για την τουρκική κοινωνία.

 

Το γεγονός ότι η Θεολογική Σχολή της Χάλκης είναι κλειστή αποτελεί σημαντική έλλειψη τόσο από θρησκευτικής όσο και από πολιτιστικής άποψης. Έχετε συναντήσεις με Τούρκους αξιωματούχους για να την επαναλειτουργία της;

Πράγματι, τον προσεχή Ιούλιο συμπληρώνονται πλέον πενήντα ολόκληρα χρόνια από την αναστολή λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, η οποία υπήρξε υπόδειγμα και κόσμημα, όχι μόνο για την Μειονότητα, αλλά για την ίδια την Τουρκική Δημοκρατία, στο έδαφος και υπό τους κανονισμούς της οποίας λειτουργούσε κατά τρόπο σύννομο. Όπως γνωρίζετε, η επαναλειτουργία της Σχολής αποτελεί πάγιο αίτημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου αυτό να είναι σε θέση να εκπαιδεύει νέους κληρικούς και να εξασφαλίσει την ιστορική συνέχειά του με την επάνδρωσή του με αυτούς. Δεν κατανοώ τους λόγους για τους οποίους η Σχολή δεν έχει επαναλειτουργήσει και ιδιαιτέρως όταν οι λόγοι, για τους οποίους ανεστάλη η λειτουργία της, έχουν - μετά την παρέλευση μισού αιώνα - αρθεί. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας σε κατά καιρούς συναντήσεις του και σε απευθείας συνομιλίες του με τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον έχει διαβεβαιώσει για την επαναλειτουργία της. Μια διαβεβαίωση, που εκ των πραγμάτων δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί. Εύχομαι κι ελπίζω να γίνει σύντομα πραγματικότητα.

 

Ο αριθμός των Τούρκων που επωφελούνται από τα πλεονεκτήματα της διπλής υπηκοότητας -αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα- έχει αυξηθεί σημαντικά. Πιστεύετε ότι αυτό θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών; Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη ζήτηση από τους Τούρκους το καλοκαίρι και κατά τη διάρκεια των εορταστικών διακοπών, κυρίως για τα ελληνικά νησιά. Οι λαοί των δύο χωρών είναι γενικά ιδιαίτερα θερμοί και ειλικρινείς μεταξύ τους, αλλά δυστυχώς, το τεταμένο πολιτικό περιβάλλον κατά καιρούς διακόπτει την θετική έκβαση της κατάστασης. Τι θα θέλατε να πείτε σχετικά ;

Είναι πράγματι διαπιστωμένο ότι τόσο οι Έλληνες όσο και οι Τούρκοι πολίτες απολαμβάνουν συχνές επισκέψεις ο ένας στην χώρα του άλλου. Η ιστορία έχει διδάξει πως η ειρήνη και η ασφάλεια είναι η μόνη οδός συνύπαρξης μεταξύ των λαών. Η ίδια η κοινή μας ιστορία μας δίδαξε ότι, όταν υπάρχει βούληση βελτίωσης, οι σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να είναι άριστες. Δύο κορυφαίοι πολιτικοί άνδρες, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Ισμέτ Ινονού, το 1930 έδωσαν πρώτοι το παράδειγμα, υπογράφοντας το Ελληνοτουρκικό Σύμφωνο Φιλίας. Οι δύο λαοί τους ακολούθησαν σε αυτό και έτσι διαπιστώνει κανείς το φιλικό κλίμα που υφίσταται εκατέρωθεν. Λυπάμαι μόνο διότι η Πανδημία την οποία βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο, έχει καταστήσει δύσκολη την μετάβαση από τη μια χώρα στην άλλη, εξαιτίας των έκτακτων υγειονομικών μέτρων τα οποία με τον πολλαπλασιασμό των εμβολιασμών εύχομαι γρήγορα να αρθούν και έτσι να επανέλθουμε σύντομα στους γνώριμους ρυθμούς μας. Οι αγαστές σχέσεις των Ελλήνων και Τούρκων πολιτών πρέπει να αποτελέσουν πυξίδα για τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μας.

 

Θα ήταν επιθυμία μας οι δύο γείτονες να έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στις αντίστοιχες χώρες δίχως θεώρηση. Ωστόσο, ακόμη και από τους Ρωμιούς της Τουρκίας που ταξιδεύουν για τουριστικούς λόγους ζητείται θεώρηση για την είσοδο τους στην Ελλάδα. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διευκόλυνση για το θέμα αυτό, καθώς και για τους συζύγους των μικτών (με Ρωμιούς) γάμων;

Είναι αλήθεια ότι οι Τούρκοι πολίτες, ανεξάρτητα εθνικής καταγωγής, υπάγονται σε καθεστώς υποχρέωσης έκδοσης θεώρησης για την είσοδό τους στην Ελλάδα. Θα πρέπει, ωστόσο, να έχετε υπόψη ότι η Ελλάδα, όντας κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Χώρου Schengen, δεν ακολουθεί δική της πολιτική στο ζήτημα των θεωρήσεων, αλλά συντάσσεται με τα συμφωνηθέντα στους ως άνω θεσμούς.

Παρά ταύτα, ειδικά για την ενίσχυση της κινητικότητας μεταξύ των δύο χωρών, και ιδιαίτερα σε περιόδους τουριστικής δραστηριότητας, στο πλαίσιο πάντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 2018 και το 2019 είχαμε εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυνατότητα εφαρμογής ενός πιλοτικού προγράμματος που παρείχε τη δυνατότητα αίτησης θεώρησης στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, δηλαδή στα λιμάνια των νησιών τα οποία Τούρκοι πολίτες επισκέπτονταν για τις θερινές τους διακοπές. Αυτή η πρωτοβουλία παρουσίαζε το μεγάλο πλεονέκτημα να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε Ελληνικό Προξενείο, μία διαδικασία που αντιλαμβανόμαστε ότι είναι χρονοβόρα για τους πολίτες. Ελπίζουμε οι συνθήκες να επιτρέψουν επανάληψη του προγράμματος και μετά την πανδημία.

 

Παρακολουθείτε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται μεταξύ των δύο χωρών, πιστεύετε ότι είναι αρκετές; Τι εκτιμάτε ότι μπορεί να γίνει προκειμένου να αυξηθεί ο αριθμός των πολιτιστικών προγραμμάτων, τα οποία δημιουργούν μια σημαντική γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των χωρών; Για παράδειγμα, ως περιοδικό Paros, διοργανώνουμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις και παρουσιάσεις βιβλίων στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, το οποίο υπάγεται στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Ως Υπουργείο σκέφτεστε τη στήριξη για τη μεταφορά τέτοιων εκδηλώσεων στην Ελλάδα;

Ο πολιτισμός αποτελούσε ανέκαθεν την κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των λαών. Ακόμα και λαοί, τους οποίους χωρίζουν πολιτικές ή διπλωματικές διαφωνίες, βρίσκουν σε πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις μια γέφυρα επικοινωνίας. Στην Κωνσταντινούπολη, φάρο αυτής της προσπάθειας αποτελεί το Σισμανόγλειο Μέγαρο, στους χώρους του οποίου φιλοξενούνται πλείστες πολιτιστικές εκδηλώσεις (εικαστικές, μουσικές, προβολή ταινιών, παρουσιάσεις βιβλίων, κύκλοι διαλέξεων) με σκοπό την προαγωγή του πολιτισμού και της ιστορίας της Ελλάδας και του Ελληνισμού στην Τουρκία. Παράλληλα, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο διεξάγονται και μόνιμα προγράμματα, τα οποία προάγουν σε σταθερή βάση την πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας, με σκοπό την δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και δεσμών φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Φαντάζομαι πως το διαπιστώνετε και εσείς καθώς, όπως αναφέρατε στην ερώτησή σας, έχετε στενή συνεργασία με το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη. Χαίρομαι δε ιδιαίτερα που το ακούω, καθώς τόσο η Γενική Πρόξενος όσο και το σύνολο του προσωπικού του Υπουργείου Εξωτερικών που εργάζεται σε αυτό απαρτίζεται από κατηρτισμένα στελέχη που συμβάλλουν, ο καθένας στον βαθμό και την ιδιότητα που του αναλογεί, στη διατήρηση τόσο των καλών σχέσεων με τη σύμμαχο χώρα Τουρκία όσο και στην ανάδειξη των σχέσεων μεταξύ των απλών πολιτών των δύο χωρών. Ως Υπουργείο Εξωτερικών είμαστε πάντα ανοιχτοί σε προτάσεις και ιδέες που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και να είστε βέβαιοι ότι βλέπουμε με ιδιαίτερη ικανοποίηση διάφορες εκδηλώσεις να “ταξιδεύουν” από τη μια χώρα στην άλλη και ως εκ τούτου ένα όλο και μεγαλύτερο κοινό να γίνεται κοινωνός των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

 

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:
https://www.paros.com.tr/Makale/yunanistan-disisleri-bakan-yardimcisi-konstantinos-vlasis-

Βλάσης: Δικοινοτική ομοσπονδία και απόσυρση του τουρκικού στρατού από την Κύπρο

«Προσκαλώ τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να αξιοποιήσουν – ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων– αυτή τη μοναδική ευκαιρία και να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους»


Σε απόλυτη ευθυγράμμιση βρίσκονται εν’ όψει της πενταμερούς για το Κυπριακό, Ελλάδα και Κύπρος, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Βλάση, που μιλώντας στη «Βραδυνή της Κυριακής» τόνισε ότι το πλαίσιο που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτό των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Σε ό,τι αφορά την ψήφο των απόδημων, υπογράμμισε ότι δεν κατανοεί τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης και κάλεσε τους Έλληνες του εξωτερικού να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους.

Η κοινωνία μας αλλά και η πολιτική σκηνή συγκλονίζονται από φαινόμενα σεξουαλικής παρενόχλησης αλλά και κακοποίησης τόσο στο χώρο του Αθλητισμού, όσο και στον καλλιτεχνικό χώρο. Πώς μπορούν να παταχθούν τέτοια φαινόμενα;

«Πρόκειται για θλιβερά και χωρίς καμία αμφιβολία καταδικαστέα φαινόμενα, τα οποία τραυματίζουν την κοινωνία στο σύνολό της. Οι αποκαλύψεις που έχουν γίνει, έχουν ήδη δρομολογήσει τις διαδικασίες διερεύνησης και απόδοσης των όποιων ευθυνών. Θα ήθελα να σας υπενθυμίσω πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ήδη από το 2019 προέβη στην αυστηροποίηση των ποινών για τέτοιου είδους αδικήματα. Ήδη ακούσαμε μέρος των πρωτοβουλιών από τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση, πρόληψη και αποτροπή τέτοιων φαινομένων. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή, η κυβέρνηση στήριξε, ενθάρρυνε και παρότρυνε όποιον έχει να καταγγείλει κάτι μεμπτό να μη φοβηθεί, να το κάνει».

 

Η αντιπολίτευση σύσσωμη κατηγορεί την κ. Μενδώνη για το ότι είχε ορίσει τον κ. Λιγνάδη στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου. Έχει ένας υπουργός την πολιτική ευθύνη για τα άτομα τα οποία διορίζει σε νευραλγικά πόστα του υπουργείου του;

«Η υπόθεση του κ. Λιγνάδη βρίσκεται ήδη στα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία θα τη διερευνήσει εις βάθος και θα αποφανθεί. Σας θυμίζω ότι ο κ. Λιγνάδης παραιτήθηκε από τη θέση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου μόλις έγινε επίσημη καταγγελία στη Δικαιοσύνη, και αμέσως η παραίτησή του έγινε δεκτή από την υπουργό. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι, και μέσω της κυρίας Μενδώνη και μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης, θα προσφέρει όποια βοήθεια ζητήσει η Δικαιοσύνη προκειμένου να λάμψει η αλήθεια. Επιτρέψτε μου, ωστόσο, να πω πως η οποιαδήποτε εκμετάλλευση από την αντιπολίτευση, και ιδιαιτέρως από τον ΣΥΡΙΖΑ, για λόγους μικροπολιτικής δεν συνάδει με τη σοβαρότητα των στιγμών. Η πολιτική ευθύνη είναι άμεσα συνυφασμένη με την αδράνεια αλλά και την ηθελημένη μη αντιμετώπιση και αποτροπή των κακώς κειμένων, και κάτι τέτοιο, προφανώς, δεν προκύπτει από πουθενά».

 

Η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει την ψήφο των αποδήμων ως μία «γαλάζια» δεξαμενή για τις επόμενες εκλογές και αφήνει να εννοηθεί ότι μπορεί να μην υπάρξει διαφάνεια. Τι απαντάτε; Είναι όντως οι απόδημοι φιλικά προσκείμενοι προς τη Ν.Δ.;

«Το δικαίωμα στην ψήφο των αποδήμων υπήρξε δέσμευσή μας και υλοποιείται στις επόμενες εθνικές εκλογές, το 2023. Ο Νόμος 4648/2019, ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το ελληνικό Κοινοβούλιο τον Δεκέμβριο του 2019, δίνει, πλέον, τη δυνατότητα στους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα. Ωστόσο, θα πρέπει να ομολογήσω ότι, παρά τη θέλησή μας και εξαιτίας των πιέσεων της αντιπολίτευσης, τέθηκαν όρια και περιορισμοί στην ψήφο των αποδήμων, τα οποία αποδεχτήκαμε, καθώς απαιτούνταν πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων στη Βουλή για να γίνει νόμος του κράτους. Έπρεπε να γίνει το πρώτο βήμα, όπως και έγινε. Δεν κατανοώ τις ανησυχίες της αντιπολίτευσης, στις οποίες αναφέρεστε. Οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό υποστηρίζουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα και θα το τιμήσουν. Από πλευράς μου, ως υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, τους προσκαλώ να αξιοποιήσουν – ανεξαρτήτως των κομματικών τους προτιμήσεων– αυτή τη μοναδική ευκαιρία που έχουν και να εγγραφούν μαζικά στους εκλογικούς καταλόγους».

 

Πρόσφατα έγινε μία μεγάλη καμπάνια για την ελληνική γλώσσα. Με ποιους επιπρόσθετους τρόπους συνεισφέρατε ώστε να διδάσκεται η ελληνική γλώσσα στο εξωτερικό; Και πώς βοηθάτε Έλληνες δεύτερης ή τρίτης γενιάς να έρχονται σε επαφή με την ελληνική γλώσσα;

«Η ανταπόκριση των φίλων της ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό να απαντήσουν στην ερώτηση “Γιατί μαθαίνετε ελληνικά” ήταν πράγματι συγκινητική, και το βίντεο που δημιουργήσαμε, προβλήθηκε σε κάθε γωνιά της Γης. Η ελληνική γλώσσα διδάσκεται στα πανεπιστήμια, σχεδόν ολόκληρου του κόσμου. Ως υπουργείο Εξωτερικών συνεργαζόμαστε με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να στηρίξουμε την ελληνομάθεια αλλά και τις Έδρες ελληνικών σπουδών στα ξένα πανεπιστήμια. Επιπλέον, με την ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “staellinika”, που αναπτύσσεται διαρκώς, απευθυνόμαστε σε παιδιά και νέους με ενδιαφέρον για τη γλώσσα, ώστε να εξοικειωθούν με τον Πολιτισμό και την Ιστορία της Ελλάδας».


Ποιες πρωτοβουλίες έχετε πάρει για την κινητοποίηση του απόδημου Ελληνισμού όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Επηρεάζουν τη σημερινή πολιτική ηγεσία των ΗΠΑ οι απόδημοι στις ΗΠΑ θετικά προς τη χώρα μας;

«Στην προκλητική στάση της Τουρκίας, κυρίως το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα απαντά με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Οι ομογενείς μας τόσο στις ΗΠΑ όσο και σ’ ολόκληρο τον κόσμο είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένοι και αναλαμβάνουν πολλές πρωτοβουλίες και δράσεις στο ζήτημα αυτό. Να είστε βέβαιη πως οι συμπατριώτες μας που βρίσκονται σε νευραλγικές θέσεις κάνουν δυνατότερη τη φωνή της Ελλάδας. Μέσω, δε, της δημόσιας διπλωματίας που ασκείται από το υπουργείο Εξωτερικών λειτουργούμε στοχευμένα, πάντα σε επαφή με τους ομογενείς αλλά και τους φιλέλληνες που θα μπορούσαν να ενεργήσουν υπέρ των δικαίων μας».


Εντός Απριλίου αναμένεται να διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Πώς διαμορφώνονται οι συσχετισμοί σε σχέση με τις ελληνοκυπριακές σχέσεις;

«Ελλάδα και Κύπρος έχουμε αποδείξει ότι βρισκόμαστε σε απόλυτη ευθυγράμμιση και πως εργαζόμαστε μεθοδικά για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Στην άτυπη πενταμερή δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για άλλο πλαίσιο, πέρα από το πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, οι οποίες μιλάνε ξεκάθαρα για δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, με προαπαιτούμενο –φυσικά– της επανένωσης, την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων».


Συνέντευξη στην Ειρήνη Μπέλλα


Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:
https://www.vradini.gr/vlasis-dikoinotiki-omospondia-kai-aposyrsi-tou-tourkikou-stratou-apo-tin-kypro/

Κ. Βλάσης: Με εκβιασμούς και τη διπλωματία των «κανονιοφόρων» η Τουρκία υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης


Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, μιλά στο in.gr για τα ελληνοτουρκικά, την ψήφο των αποδήμων, τη διαχείριση της πανδημίας, τα σενάρια εκλογών

Εκλογές στο τέλος της τετραετίας, όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, προβλέπει και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας, Βλάσης, μιλώντας αποκλειστικά στο in.gr. Ο κ. Βλάσης, αναφέρεται επίσης στις τουρκικές προκλήσεις, τονίζοντας ότι κινήσεις εκβιασμού και η «διπλωματία των κανονιοφόρων δυναμιτίζει τις προσπάθειες συνεννόησης.

Αναφορικά με την πανδημία, ο υφυπουργός εκφράζει την αισιοδοξία του για αποκλιμάκωση λόγω του εμβολιασμού αλλά όπως αναφέρει: «Τα θύματα της πανδημίας είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί. Είναι συνάνθρωποί μας, που έχασαν τη μάχη».

Αναλυτικά η συνέντευξή του έχει ως εξής:

Έχετε ζητήσει οι ομογενείς να γίνουν η «φωνή» της Ελλάδας στο εξωτερικό, σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πώς μπορεί να επιτευχθεί αυτό και πόσο μπορούν να συμβάλλουν οι ομογενείς μας στην προώθηση των ελληνικών συμφερόντων;

Έχω αναφέρει πολλάκις ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει την κρίση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο με ψυχραιμία, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα. Αυτό είναι το τρίπτυχο, στο οποίο βασίζουμε τη στρατηγική μας. Και είναι μία στρατηγική που μέχρι τώρα έχει αποδειχθεί επιτυχημένη.

Είναι αλήθεια ότι η Τουρκία αναπτύσσει μία επεκτατική πολιτική, η οποία βασίζεται σε παράνομες ενέργειες που την καθιστούν παράγοντα αποσταθεροποίησης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, με κινήσεις εκβιασμού και με την «διπλωματία των κανονιοφόρων» υποσκάπτει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και ειρηνικής διευθέτησης.

Αυτές τις στιγμές, οι ομογενείς μας κινητοποιούνται με δική τους πρωτοβουλία, αποδεικνύοντας το υψηλό εθνικό τους φρόνημα και υπενθυμίζοντάς μας ότι μέσα τους χτυπά δυνατά η ελληνική καρδιά. Αυτή η κινητοποίηση των απανταχού Ελλήνων προσωπικά με συγκινεί και έχω χρέος να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω τις οργανώσεις των αποδήμων, καθώς και τους ομογενείς που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, για τη γενναία στάση που τηρούν υπέρ των θέσεων της χώρας, τις οποίες προωθούν και στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν. Επιπλέον, ο ρόλος των ομογενειακών ΜΜΕ είναι πολύ σημαντικός στην παρούσα συγκυρία. Όλοι μαζί, ενωμένοι, γίνονται άτυπα -όπως λέτε- η φωνή μας στα πέρατα του κόσμου.

Από πλευράς μας λάβαμε πρωτοβουλίες, ώστε οι δίκαιες θέσεις της χώρας μας να εκπέμπονται με τον κατάλληλο συντονισμένο τρόπο προς τις ξένες κυβερνήσεις, σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, οργανισμούς και ακαδημαϊκούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλάβαμε στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, τη Δημόσια Διπλωματία, έναν τομέα που στην πραγματικότητα έχει σαν στόχο να καταρτίσει μία στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, η οποία θα προωθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας, και θα αντικρούει επικοινωνιακά, τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.

Εξυπακούεται ότι παραμένουμε σε επαφή με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων, επιφανών ομογενών, αλλά και φιλελλήνων που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.


Η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική ευθεία για την υλοποίηση της δέσμευσής της για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τι περιμένετε; Πόσοι θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές και πώς;

Η ψήφος των αποδήμων, μια εκ των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης μας, θα είναι μια πραγματικότητα από τις επόμενες εθνικές εκλογές. Με την εφαρμογή των διατάξεων του Νόμου 4648/2019, ο οποίος ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από το Ελληνικό Κοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2019, αποκαταστάθηκε μια διαχρονική αδικία για τους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στο εξωτερικό και δεν μπορούσαν να ασκήσουν το ύψιστο αυτό δημοκρατικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους. Σε συνεννόηση με το καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργείο Εσωτερικών, προβαίνουμε αυτήν την περίοδο στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε οι Έλληνες στο εξωτερικό να ψηφίσουν στις κατά τόπους διπλωματικές Αρχές της χώρας μας ανά τον κόσμο. Όσο για τον ακριβή αριθμό των Ελλήνων που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στον τόπο διαμονής τους, αυτός θα φανεί από την εγγραφή τους στην σχετική πλατφόρμα, ωστόσο, οφείλω να ομολογήσω ότι δεν είμαι αισιόδοξος ως προς το ύψος της συμμετοχής, λόγω των προϋποθέσεων που έθεσαν η αντιπολίτευση και λοιπά κόμματα στη Βουλή.

Ο Νόμος σε μεγάλο βαθμό δεν ικανοποιεί τους ομογενείς, αλλά ούτε και τις επιδιώξεις της κυβέρνησης, η οποία ήταν αντίθετη στο να τεθούν όρια και περιορισμοί στη ψήφο των αποδήμων. Χρειαζόταν, όμως, αυξημένη πλειοψηφία 200 θετικών ψήφων στην Βουλή για να γίνει Νόμος του Κράτους κι ως υπεύθυνη κυβέρνηση οφείλαμε να δεχθούμε τους περιορισμούς που έβαλαν τα άλλα κόμματα, προκειμένου να γίνει το πρώτο βήμα. Από τη δική μου πλευρά, ως Υφυπουργός αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, θέλω να προτρέψω τους συμπατριώτες μας να αξιοποιήσουν αυτή τη μοναδική ευκαιρία, που τους δίνεται, για πρώτη φορά και να εγγραφούν μαζικά στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.


Ποιες είναι οι δράσεις που υλοποιεί το Υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να φέρει πιο κοντά την πατρίδα με τους ομογενείς σε όλο τον κόσμο;

Οφείλω να ομολογήσω ότι το ξέσπασμα της πανδημίας δημιούργησε αντικειμενικές δυσκολίες στην άσκηση των καθηκόντων μας, και αυτό γιατί δεν είμαστε σε θέση να βρεθούμε δια ζώσης κοντά στους απανταχού Έλληνες. Ωστόσο, βρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας. Το χαρτοφυλάκιο του αποδήμου ελληνισμού κρύβει από πίσω του μια δεύτερη Ελλάδα. Ως Υπουργείο Εξωτερικών, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για αυτούς τους ανθρώπους είναι να εργαστούμε για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους από τα Προξενεία μας. Για αυτό το λόγο, υπό τον συντονισμό μου, έχουμε προχωρήσει σε μία καθολική αναβάθμιση των Αρχών μας, με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των προξενικών υπηρεσιών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και οι νέες τεχνολογίες. Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προχωρούμε στην ηλεκτρονική διασύνδεση μεταξύ Προξενικών Αρχών, Ειδικού Ληξιαρχείου και Δήμων για την άμεση, on-line εγγραφή των ληξιαρχικών συμβάντων στο εξωτερικό. Παράλληλα, ήδη λειτουργεί πιλοτικά σε επτά Προξενικές Αρχές η υπηρεσία “MyConsulLive” η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους ομογενείς μας να διεκπεραιώσουν εξ αποστάσεως διοικητικές πράξεις μέσω βιντεοκλήσης με τον προξενικό υπάλληλο, κερδίζοντας χρόνο και χρήματα, για όσους βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τις Αρχές μας. Στο ίδιο πλαίσιο, λειτουργεί πιλοτικά και η υπηρεσία “Εικονικού Βοηθού”, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη, ο οποίος δίνει επί 24ώρου βάσεως πληροφορίες για σειρά προξενικών θεμάτων.

Τομέας στον οποίο αποδίδουμε, επίσης, μεγάλη σημασία είναι η διάδοση και η προώθηση της ελληνικής γλώσσας, καθώς και η διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και ταυτότητας. Στις 9 Φεβρουαρίου, μέρα που τιμάται ο εθνικός ποιητής Διονύσιος Σολωμός και έχει καθιερωθεί ως η «Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας», διοργανώσαμε παράλληλες εορταστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ δημιουργήσαμε βίντεο με συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών της ελληνικής στο εξωτερικό, οι οποίοι απαντούσαν στο ερώτημα «Γιατί μαθαίνουν Ελληνικά». Την πρωτοβουλία αγκάλιασε και ο Πρωθυπουργός με δικό του μήνυμα. Αυτό το βίντεο, στο οποίο ακούμε από τις πέντε ηπείρους και από ανθρώπους όλων των ηλικιών τη γλώσσα μας και το οποίο παροτρύνω τους αναγνώστες σας να αναζητήσουν στο διαδίκτυο, μας γέμισε συγκίνηση και υπερηφάνεια.

Στο ίδιο πλαίσιο, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και τις έδρες ελληνικών σπουδών ανά τον κόσμο, κατά την διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε την ελληνομάθεια με όλα τα διαθέσιμα μέσα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ψηφιακή πλατφόρμα εκμάθησης “staellinika”, ένα εύχρηστο εργαλείο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής μυθολογίας και του πολιτισμού, το οποίο απευθύνεται σε παιδιά και νέους που ενδιαφέρονται να μάθουν την ελληνική γλώσσα και να εξοικειωθούν με τον πολιτισμό και την ιστορία της Ελλάδας.


Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή σε ό,τι αφορά την εξέλιξη και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πιστεύετε ότι έγιναν όλα σωστά; Τι περιμένετε από εδώ και στο εξής, κυρίως σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς;

Η πανδημία υπήρξε ο αστάθμητος παράγοντας που έχει ανατρέψει εδώ και ένα χρόνο την καθημερινότητα των πολιτών παντού στον πλανήτη. Χώρες με οικονομική, βιομηχανική και κοινωνική ευμάρεια γονάτισαν υπό το βάρος των χιλιάδων νεκρών και ασθενών που έφεραν τα νοσοκομεία και το σύστημα Υγείας τους στα όρια του. Στην Ελλάδα, από την έναρξη της πανδημίας, αντιμετωπίσαμε αυτή την πρωτόγνωρη κρίση έχοντας ως αρχή μας την πρόληψη. Αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται 23η μεταξύ των 27 ευρωπαίων εταίρων της σε αριθμό θυμάτων. Ωστόσο, αυτό δεν μας παρηγορεί. Τα θύματα της πανδημίας είναι άνθρωποι, όχι αριθμοί. Είναι συνάνθρωποί μας, που έχασαν τη μάχη. Ο ιός έχει αποδειχθεί ένας πολύ δύσκολος και ύπουλος αντίπαλος και καλούμαστε όλοι να τον αντιμετωπίσουμε. Οι ασπίδες μας κατά αυτού του αόρατου εχθρού είναι συγκεκριμένες και έχουν ειπωθεί παντοιοτρόπως από τους ειδικούς: τήρηση αποστάσεων, τήρηση των μέτρων υγιεινής, καλός εξαερισμός, σωστή χρήση μάσκας. Εσχάτως, δε, η έναρξη των εμβολιασμών έχει αναπτερώσει τις ελπίδες μας και φαίνεται πως βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους. Προσωπικά, είμαι αισιόδοξος ότι θα έχουμε σύντομα απτά αποτελέσματα από τους εμβολιασμούς. Η αισιοδοξία μου στηρίζεται και στο γεγονός ότι, έως σήμερα, περισσότεροι από 630.000 συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ συγχρόνως διαπιστώνεται μαζική εγγραφή τους ανά ηλικιακή ομάδα και σύντομα θα ενταχθούν και οι ευπαθείς ομάδες.


Ως γιατρός εκτιμάτε ότι στο μέλλον η Ελλάδα και οι άλλες χώρες θα ζουν με το φόβο πανδημιών, που θα παραλύουν κράτη, οικονομίες, κοινωνίες;

Όπως γνωρίζετε, η Ελλάδα αποτελεί ένα διάσημο προορισμό, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι το 2019 πάνω από 30.000.000 ξένοι πολίτες επισκέφθηκαν τη χώρα μας. Ποτέ δεν αντιμετωπίσαμε κανένα πρόβλημα και όσοι εξ αυτών χρειάστηκε να κάνουν χρήση του συστήματος Υγείας εξυπηρετήθηκαν άμεσα. Αντιστοίχως και πάρα πολλοί Έλληνες πολίτες επισκέφθηκαν χώρες του εξωτερικού με απόλυτη ασφάλεια. Το φαινόμενο της πανδημίας που βιώνουμε είναι ένα έκτακτο γεγονός, που κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει. Όπως όλα τα έκτακτα γεγονότα αντιμετωπίζεται ως τέτοιο. Δεν μπορούμε να σπέρνουμε πανικό με προβλέψεις ή εικασίες, που εκ των πραγμάτων δεν μπορούμε να αποδείξουμε.


Το υγειονομικό πιστοποιητικό, που έχει προτείνει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι μια λύση για τις μετακινήσεις; Δεν αποτελεί από την άλλη μια ακόμη κίνηση ανελευθερίας των πολιτών;

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός στη μέριμνα του για την αντιμετώπιση τόσο της υγειονομικής κρίσης όσο και των επιπτώσεων, που αυτή έχει επιφέρει κυρίως στον τομέα του τουρισμού και κατ΄ επέκταση της οικονομίας, κατέθεσε την πρόταση για την επίδειξη ενός υγειονομικού πιστοποιητικού από όσους θα ήθελαν να μετακινηθούν κατά το 2021. Η πρόταση αυτή υπεβλήθη στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επαφίεται σε αυτά η εξέταση και η υιοθέτηση της. Ωστόσο είναι σαφές ότι δεν μπορούμε να δημιουργούμε "φαντάσματα" και να μιλάμε για περιορισμό της ελευθερίας των πολιτών, όταν ο σκοπός για τον οποίον κατατέθηκε είναι ακριβώς η διευκόλυνση και η εξασφάλιση της ελευθερίας των πολιτών να μετακινηθούν όσο γίνεται περισσότερο και κυρίως με ασφάλεια για τους ίδιους, λαμβανομένων υπόψη και των συνθηκών που η πανδημία έχει δημιουργήσει.

 

Η οικονομία θα είναι το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν σοβαρή επιδείνωση. Οδηγούμαστε σε νέα οικονομική κρίση, σε μνημόνια και σε δυσβάσταχτα μέτρα για έναν λαό που έχει κουραστεί από την υπερδεκαετή λιτότητα;

Είναι προφανές πως ένας αστάθμητος παράγοντας, όπως είναι η πανδημία, έχει επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις, όχι μόνο στην ελληνική, αλλά και στην παγκόσμια οικονομία. Αρκεί να δούμε τις συνέπειες στις διεθνείς μετακινήσεις, στον τουρισμό, στο διεθνές εμπόριο. Παρά ταύτα η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν ως στόχο την αποφυγή εκτροπής της δημοσιονομικής κατάστασης. Σε ό,τι αφορά στα μνημόνια, αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Και σε αυτό επιτρέψτε μου να είμαι κατηγορηματικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε, μάλιστα, πριν λίγες μέρες ενίσχυση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, από το οποίο μόνο για το 2021 η χώρα μας προβλέπεται να απορροφήσει 5,5 δισ. ευρώ.


Αν μέσα στο 2021 τελειώσουμε με την πανδημία, εκτιμάτε ότι το 2022 θα είναι χρονιά πολιτικών εξελίξεων; Η κυβέρνηση λέει ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά μήπως οι οικονομικές συνθήκες οδηγήσουν σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες;

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σαφώς δηλώσει ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι Κυβέρνηση τετραετίας και πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2023.

Συνέντευξη στον Βασίλη Σ. Κανέλλη


Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:
https://www.in.gr/2021/02/20/plus/interviews/k-vlasis-ekviasmous-kai-ti-diplomatia-ton-kanonioforon-tourkia-yposkaptei-kathe-prospatheia-synennoisis/

Κ. Βλάσης: Οι ομογενείς η «φωνή» μας στα πέρατα του κόσμου


Το μήνυμα πως οι ομογενείς γίνονται η «φωνή» μας στα πέρατα του κόσμου, αυτές τις κρίσιμες ώρες για τη χώρα μας, εν μέσω εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λόγω των παράνομων και προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας, εκπέμπει ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Βλάσης, σε συνέντευξή του στο «Xrimaonline.gr».

Ο υφυπουργός τονίζει τη διαρκή εγρήγορση των ομογενών, επισημαίνοντας ότι διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση των θέσεων της Ελλάδας, προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

Παράλληλα, ο κ. Βλάσης αναφέρεται και στο κρίσιμο ζήτημα της ψήφου των ομογενών, ανοίγοντας «παράθυρο» σε περαιτέρω τροποποιήσεις του σχετικού νόμου, ενώ ο ίδιος δηλώνει πως σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού, που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους.

Τέλος, ο υφυπουργός ενόψει της άφιξης της νέας χρονιάς υπό τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που έχουν δημιουργηθεί και στη χώρα μας εν μέσω πανδημίας, στέλνει μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας πως οι Έλληνες, όπου κι αν βρίσκονται, μπορούν να καταφέρουν πολλά όλοι μαζί σαν γροθιά.

-Πόσο θεωρείτε ότι θα διαρκέσει το γενικευμένο «λουκέτο»; Πιστεύετε ότι η ελληνική κοινωνία έχει πειστεί ότι πρόκειται για το μέτρο, που προστατεύει ενάντια στον αόρατο και ύπουλο αυτό εχθρό, τη στιγμή που το «κύμα» των αρνητών – ειδικά στα social media – ολοένα και μεγαλώνει;

Ο κορωνοϊός είναι μια πραγματικότητα. Σε διάστημα λίγων μηνών έχουν χαθεί περισσότεροι από 3000 συμπολίτες μας, ενώ το ιατρικό προσωπικό με αυταπάρνηση δίνει τεράστια καθημερινή μάχη σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Το μόνο, λοιπόν, που έχω να προτρέψω τον κόσμο είναι να εμπιστευθεί τους ειδικούς και να τηρεί πιστά την εφαρμογή των μέτρων. Όσον αφορά στο lockdown, τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν στη λήψη της ορθής απόφασης, πάντα με γνώμονα την προστασία της δημόσιας υγείας.
Ωστόσο, εκτός από την μάχη κατά του κορωνοϊού καλούμαστε να δώσουμε και την μάχη ενάντια στην παραπληροφόρηση. Προσωπικά έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική κοινωνία και πιστεύω ότι ο κόσμος αναγνωρίζει ποιες πληροφορίες αποτελούν πραγματικότητα και ποιες προϊόν ψευδών ειδήσεων. Η απάντηση σε όλο αυτό το τσουνάμι παραπληροφόρησης είναι η έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση.

-Ποιά είναι τα αιτήματα των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό;

Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Η σύσφιγξη των σχέσεων μαζί του συνιστά στρατηγική προτεραιότητα αυτής της Κυβέρνησης. Προσωπικά έρχομαι τακτικά σε επαφή με τις Πρεσβείες και τα Προξενεία μας σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να ενημερωθώ από πρώτο χέρι για ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ομογενείς μας. Με αυτόν τον τρόπο, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες που προκαλεί σήμερα η έξαρση της πανδημίας, εργαζόμαστε καθημερινά προκειμένου να πετύχουμε απτά αποτελέσματα.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον τελευταίο χρόνο αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες, όπως ο νόμος 4648/2019 για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό, ενώ προχωρούμε στην ψηφιακή αναβάθμιση των Προξενείων μας, ώστε οι διοικητικές πράξεις να διεκπεραιώνονται έγκαιρα και απλά, χωρίς χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πρόκειται για μια σημαντική και ταυτοχρόνως απαιτητική μεταρρύθμιση, η οποία φέρνει τη χώρα μας πιο κοντά στις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις της εποχής μας.
Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην προώθηση της ελληνομάθειας και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης στις νεότερες γενιές ομογενών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες, όπως η νέα πλατφόρμα staellinika, η οποία διατίθεται δωρεάν στο διαδίκτυο και αποτελεί προϊόν συνεργασίας του της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών με το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών του Simon Fraser University, Stavros Niarchos Foundation –Centre for Hellenic Studies, Vancouver Canada και υλοποιήθηκε χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

-Σχετικά με την ψήφο των ομογενών, πιστεύετε πως χρειάζονται περαιτέρω βελτιώσεις και τροποποιήσεις ως προς την άσκηση του δικαιώματός τους; Αν ναι, ποιές είναι αυτές;

Ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων που βρίσκονται στο εξωτερικό συνιστά μία μεγάλη επιτυχία για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και μια ιστορική μεταρρύθμιση για τους απανταχού Έλληνες. Ο νόμος επιτρέπει σε Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους και αυτό ήταν το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε ως κυβέρνηση για να ικανοποιήσουμε το δίκαιο αυτό αίτημα τους. Αναμφισβήτητα, χρειάζονται βελτιώσεις και τροποποιήσεις καθώς, όπως είναι γνωστό, η πρόθεση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν να μην τεθούν όροι και να μπορούν να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, και μάλιστα μέσω επιστολικής ψήφου. Ωστόσο, η ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου απαιτούσε συμβιβασμούς και συναινέσεις μεταξύ κομμάτων προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση και να γίνει η αρχή. Είμαι αισιόδοξος ότι στο εγγύς μέλλον θα ωριμάσουν οι συνθήκες, ώστε να δοθεί το δικαίωμα της ψήφου στο σύνολο των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς αστερίσκους και προαπαιτούμενα.
Όσον αφορά στο πρακτικό σκέλος της εφαρμογής του Νόμου, το Υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται σύντομα να θέσει σε λειτουργία ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή, η οποία θα διευκολύνει την εγγραφή των Ελλήνων του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίζουν σε ειδικά εκλογικά τμήματα του τόπου κατοικίας τους. Παράλληλα, αναμένεται να ξεκινήσει ενημερωτική καμπάνια προκειμένου οι ομογενείς μας να ενημερωθούν για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.

-Ποιές είναι οι περαιτέρω πρωτοβουλίες σας για την κινητοποίηση του απόδημου ελληνισμού σε μία τόσο κρίσιμη περίοδο όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

Αυτές τις στιγμές που η Ελλάδα δοκιμάζεται από τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της γείτονος, οι ομογενείς μας, σας διαβεβαιώ, βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση αποδεικνύοντας το υψηλό εθνικό φρόνημα που τους διακρίνει και υπενθυμίζοντάς μας ότι μέσα τους κρύβουν ελληνική καρδιά. Αυτή η αυτόκλητη κινητοποίηση των απανταχού Ελλήνων προσωπικά με συγκινεί και έχω χρέος να αναγνωρίσω και να ευχαριστήσω τις οργανώσεις των αποδήμων, καθώς και τους ομογενείς που κατέχουν πολιτικά αξιώματα, για τη γενναία στάση που τηρούν υπέρ των θέσεων της χώρας, θέσεις που προωθούν και στις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που διαβιούν. Επιπλέον θέλω να αναφερθώ και στον ρόλο των ομογενειακών ΜΜΕ, τα οποία στην παρούσα συγκυρία γίνονται άτυπα η φωνή μας στα πέρατα του κόσμου.
Στο Υπουργείο Εξωτερικών λάβαμε πρωτοβουλίες ώστε οι δίκαιες θέσεις της χώρας μας να εκπέμπονται με τον κατάλληλο και συντονισμένο τρόπο προς τις ξένες κυβερνήσεις, σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, σε οργανισμούς και σε ακαδημαϊκούς χώρους. Στο πλαίσιο αυτό συμπεριλάβαμε στον τομέα ευθύνης της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού την Δημόσια Διπλωματία, έναν τομέα που στην πραγματικότητα έχει σαν στόχο να καταρτίσει μία στοχευμένη επικοινωνιακή πολιτική, η οποία θα προωθεί τις επίσημες θέσεις της χώρας, καθώς και θα αντικρούει, ανά πάσα στιγμή, τις αρνητικές εντυπώσεις που δημιουργούνται για την Ελλάδα από τη διασπορά ψευδών ειδήσεων.
Εξυπακούεται ότι παραμένουμε σε επαφή με το σύνολο των ομογενειακών οργανώσεων, επιφανών ομογενών αλλά και σύγχρονων φιλελλήνων, οι οποίοι θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στη διάδοση των θέσεών μας, προς όφελος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής.

-Ως υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, ποιό είναι το μήνυμα που στέλνετε στους Έλληνες ομογενείς αυτές τις δύσκολες ώρες;

Όπως έχω πει επανειλημμένα, ο Ελληνισμός είναι ένας και είναι οικουμενικός. Οι Έλληνες, όπου και αν βρίσκονται, ξέρουν πως ενωμένοι μπορούν να καταφέρουν πολλά. Πάντα στις δύσκολες στιγμές επιδεικνύουμε ομοψυχία και αποφασιστικότητα. Έτσι πρέπει και έτσι κάνουμε και τώρα° στεκόμαστε ο ένας δίπλα στον άλλο, ενωνόμαστε σαν μία γροθιά και στηρίζουμε τη χώρα μας που δοκιμάζεται από την πανδημία και τις οικονομικές συνέπειες αυτής, αλλά και από τις δύσκολες γεωπολιτικές συνθήκες που δημιουργούνται στη γειτονιά μας.

Ηλεκτρονικός σύνδεσμος συνέντευξης:
https://www.xrimaonline.gr/article/politiki/135868-k-blashs-h-laquo-fwnh-raquo-mas-sta-perata-toy-kosmoy-oi-omogeneis-en-mesw-ethnikwn-proklhsewn

Κώστας Βλάσης στο «Π»: Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο

 

Εν μέσω του διπλωματικού πυρετού που επικρατεί στη χώρα το τελευταίο διάστημα, συναντήσαμε τον υφυπουργό Εξωτερικών, Κώστα Βλάση, και σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη μάς μίλησε για την κυβερνητική αποστολή που του έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό, για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, για την προσπάθεια ανακοπής του «brain drain» αλλά και για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, τα έδρανα της Ιατρικής Σχολής και τους Αρκάδες.

Ως υφυπουργός Εξωτερικών ποια κυβερνητική αποστολή σάς έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό και γιατί;

Η αποστολή που θα μείνει χαραγμένη για πάντα στο μυαλό μου είναι η πρώτη μου επίσκεψη ως υφυπουργού Εξωτερικών στην Κωνσταντινούπολη, εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην εορτή των Θεοφανίων. Ως άνθρωπος που πιστεύει βαθιά, ως Χριστιανός αλλά και ως Έλληνας, ένιωσα δέος και συγκίνηση βιώνοντας αυτήν τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας μας στο Φανάρι. Είχα την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ με τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αλλά και με τους Έλληνες της Πόλης, που αποτελούν ένα σημαντικό κύτταρο Ελληνισμού. Οφείλουμε σεβασμό απέναντι στους Έλληνες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη και η Ελληνική Πολιτεία θα συνεχίσει να τους στηρίζει στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως ομογένεια στη γείτονα χώρα. Το ίδιο ισχύει και για το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, που αποτελεί φάρο της Ορθοδοξίας μας και των απανταχού Χριστιανών και επιτελεί ένα ανεκτίμητο έργο σε εποχές ταραγμένες και δύσκολες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας ασκούν κριτική στην κυβέρνηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε πρόσφατα ο πρωθυπουργός. Τι απαντάτε στην κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ και του προέδρου του, Αλέξη Τσίπρα, δεν ευσταθεί. Οι πρόσφατες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στη ΝΑ Μεσόγειο, που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και απειλούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, κάνουν επιτακτική την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη –στο πλαίσιο του Φόρουμ της Helexpo– ένα νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα, «φιλόδοξο, εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό», όπως το χαρακτήρισε ο ίδιος. Πέραν των σημαντικών επενδύσεων στις Ένοπλες Δυνάμεις, δίνεται έμφαση και στο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο θα ενισχυθεί με 15.000 προσλήψεις σε βάθος πενταετίας, που θα υποστηρίξουν επαγγελματικά την αποτρεπτική μας δύναμη. Παράλληλα, η αγορά γαλλικών αεροσκαφών Rafale και γαλλικών φρεγατών, σε συνδυασμό με την αμυντική συνεργασία Ελλάδας – Γαλλίας, οι συζητήσεις για την οποία βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο, ενισχύουν σημαντικά την άμυνα της χώρας μας.

Το μεγάλο στοίχημα που έχει θέσει η κυβέρνηση είναι η ανακοπή του «brain drain». Πώς θα γίνει αυτό;

Είναι γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία, λόγω της οικονομικής κρίσης, περισσότεροι από 400.000 νέοι επιστήμονες αναγκάστηκαν να αφήσουν την Ελλάδα και να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό αναζητώντας εργασία και μια καλύτερη ζωή. Προς αντιμετώπιση αυτού του σύνθετου φαινομένου, απαιτούνται συνολική προσέγγιση και συντονισμός του κράτους με την εκπαιδευτική αλλά και την επιχειρηματική κοινότητα. Στο πλαίσιο αυτό, από τον περασμένο Δεκέμβριο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων υλοποιεί το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά – Rebrain Greece». Με την έξοδό μας από την κρίση η Ελλάδα αναπτύσσεται, η Ελλάδα αλλάζει και ο στόχος επαναπατρισμού των νέων επιστημόνων καθίσταται πιο προσιτός. Το πρόγραμμα «Ελλάδα Ξανά» θα λειτουργήσει και ως ψηφιακό μητρώο καταγραφής των Ελλήνων του εξωτερικού που εξετάζουν τη δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα. Επιπλέον, η δράση αυτή είναι και πλήρως εναρμονισμένη με το θεσμικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους.

Στα γαλάζια «πηγαδάκια» ακούγεται έντονα ότι χάρη στη δική σας συμβολή «σώθηκε» στο παρά πέντε η Περιφέρεια Πελοποννήσου στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, καθώς και ότι συμβάλατε τα μέγιστα στην τελική επικράτηση του νυν περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα. Αληθεύει αυτό;

Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση δεν έκανα τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από αυτό που μου επέβαλαν η προσωπική μου ηθική, η αγάπη μου για την ιδιαίτερη πατρίδα μου και την Πελοπόννησο, αλλά και η υπεράσπιση της επιλογής του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη. Εδώ και καιρό υποστήριζα σθεναρά ότι ήταν επιβεβλημένη η «αλλαγή σελίδας» στην ηγεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και φυσικά υποστήριξα ενθέρμως την υποψηφιότητα του Παναγιώτη Νίκα, ενός ανθρώπου με ήθος, τιμιότητα, τεχνογνωσία και όρεξη για δουλειά. Είναι δεδομένο ότι τόσο ο ίδιος όσο κι εγώ αλλά και η ΝΔ καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να κερδηθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, την οποία πολλοί θεωρούσαν «χαμένη υπόθεση». Το αποτέλεσμα δικαίωσε τις προσπάθειές μας και είναι ήδη εμφανής η διαφορά που έφερε στην καθημερινότητα των πολιτών της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Αν δεν κάνω λάθος, διατηρείτε ισχυρούς δεσμούς με πολλούς διακεκριμένους Έλληνες ομογενείς, πριν ακόμα αναλάβετε το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο του Απόδημου Ελληνισμού. Πώς προέκυψε αυτή η σχέση σας με τους απόδημους;

Όντως, η σχέση μου με τους Έλληνες ομογενείς ξεκίνησε πριν καν ξεκινήσει η ενασχόλησή μου με τα κοινά και, φυσικά, πολύ πριν αναλάβω τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών. Αφετηρία της σχέσης αυτής ήταν το γεγονός ότι πάντα με γοήτευε η πορεία των ανθρώπων αυτών στο εξωτερικό. Μακριά από την πατρώα γη κατάφεραν να διαγράψουν αξιοσημείωτες πορείες και όλα αυτά χωρίς να λησμονήσουν ούτε στιγμή την Ελλάδα. Όσες δυσκολίες κι αν αντιμετώπισαν, όσο μακριά κι αν βρέθηκαν, όσα χρόνια κι αν έκαναν να δουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα, ποτέ δεν ξέχασαν τον τόπο τους. Διατήρησαν τα ήθη, τα έθιμα και την ιστορία της πατρίδας μας ζωντανά σε τόπους μακρινούς και στην πλειοψηφία τους έγιναν οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Επεδίωξα από νεαρή ηλικία να έρθω σε επαφή με τους ανθρώπους αυτούς για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά και γιατί θεώρησα ότι έχω πολλά να μάθω από τις εμπειρίες τους και τις παραστάσεις τους. Το ότι ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής ομογένειας, και ιδιαίτερα αυτής της Αμερικής, έχει καταγωγή από την ιδιαίτερη πατρίδα μου, την Αρκαδία, έκανε τη σχέση αυτή ακόμα πιο δυνατή.

Ποιον Έλληνα του εξωτερικού θαυμάζετε και για ποιον λόγο;

Θα μπορούσα να σας απαριθμήσω εκατοντάδες ονόματα, από την κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, μέχρι τον προσφάτως εκλιπόντα Γιώργο Μπίζο και από τον Άντριου Άθενς μέχρι τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, όμως σίγουρα θα αδικούσα κάποιον. Γι’ αυτό και θα σας απαντήσω από καρδιάς ότι θαυμάζω όλους τους Έλληνες της Διασποράς, όλους τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους που –υπό αντίξοες πολλές φορές συνθήκες– εγκατέλειψαν τη μητέρα πατρίδα για να αναζητήσουν μια καλύτερη τύχη σε μέρη μακρινά. Οι άνθρωποι αυτοί, μέσα από στερήσεις και κοπιαστική εργασία, κατάφεραν να πετύχουν και να διακριθούν στους τομείς όπου δραστηριοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα σήμερα να αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση. Ο «ανώνυμος Έλληνας της Διασποράς», αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τον όρο αυτόν, μας δείχνει στην πράξη τα ιδιαίτερα στοιχεία και τις αρετές του «ελληνικού DNΑ» και αποτελεί πηγή έμπνευσης και εθνικής υπερηφάνειας για όλους εμάς που ζούμε στην πατρίδα.

Μια και αναφέρατε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, είστε φαν του; Παρακολουθείτε τους αγώνες του;

Και ποιος Έλληνας δεν είναι; Μόνο θαυμασμό μπορεί να νιώθει κανείς για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ήρθε στη χώρα μας μικρό παιδί, έλαβε ελληνική παιδεία, πάλεψε για να επιβιώσει και ταυτόχρονα να βοηθήσει τους γονείς και τα αδέλφια του και εργάστηκε σκληρά για να βελτιωθεί ως αθλητής και να αναδείξει το αδιαμφισβήτητο ταλέντο του. Σήμερα, στην άλλη όχθη του Ατλαντικού διαπρέπει στο ΝΒΑ, καθώς για δεύτερη συνεχή χρονιά αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της κανονικής περιόδου του Πρωταθλήματος. Όπου βρεθεί και όπου σταθεί, κρατάει ψηλά τη γαλανόλευκη, δηλώνει υπερήφανος που είναι Έλληνας και αναδεικνύεται στην πράξη ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μας στις ΗΠΑ, αλλά και στον κόσμο ολόκληρο. Για όλα αυτά θέλω να του απευθύνω από τα βάθη της καρδιάς μου ένα μεγάλο «ευχαριστώ»!

Η ιδιαίτερη πατρίδα σας είναι η Τρίπολη, εκεί γεννηθήκατε κι εκεί μεγαλώσατε. Τι αγαπάτε πιο πολύ στην Αρκαδία και ποια η σχέση σας με τους κατοίκους εκεί;

Είναι πολύ δύσκολο να απαντήσει κανείς στο τι είναι αυτό που αγαπά περισσότερο στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αγαπώ την Αρκαδία για την ιστορία της και την παράδοσή της, για το ότι στην Τρίπολη μεγάλωσα και ανδρώθηκα, γιατί εκεί ζουν πολλά από τα αγαπημένα μου πρόσωπα, μα πάνω απ’ όλα νομίζω ότι αγαπώ την Αρκαδία για τους ανθρώπους της. Έχω αναπτύξει μια πολύ ιδιαίτερη σχέση με τους συμπατριώτες μου. Η ενασχόλησή μου με τα κοινά με έχει φέρει κοντά με τους Αρκάδες, που με έχουν τιμήσει και συνεχίζουν να με τιμούν με την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Από πλευράς μου φροντίζω κι εγώ να τιμώ την ειλικρινή σχέση που έχουμε δομήσει και να βρίσκομαι συνεχώς δίπλα τους, συνεισφέροντας με όποιον τρόπο μπορώ στην προάσπιση των συμφερόντων της ιδιαίτερης πατρίδας μου.

Αν και νεαρός σε ηλικία, έχετε καταφέρει να διαγράψετε μια λαμπρή καριέρα στην Ιατρική και πλέον είστε καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Τι ρόλο έχει στη ζωή σας σήμερα η Ιατρική αλλά και τι σας έχει σημαδέψει από τα χρόνια που ήσασταν φοιτητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο όπου σήμερα διδάσκετε;

Η Ιατρική ήταν, είναι και θα είναι η πρώτη μου αγάπη. Η προσφορά προς τον συνάνθρωπο είναι βασικό συστατικό της ιδιοσυγκρασίας μου, και αυτή είναι που με οδήγησε και στην ενασχόληση με την πολιτική. Ωστόσο, πάντα ο γιατρός θα «βγαίνει στην επιφάνεια». Τα φοιτητικά μου χρόνια τα θυμάμαι με αγάπη και νοσταλγία. Μπορεί να είχαμε πολύ διάβασμα, μπορεί να κουραζόμασταν, όμως πάντα υπήρχε ο ενθουσιασμός της νιότης, που μας βοήθαγε να τα βλέπουμε όλα υπό το πρίσμα της αισιοδοξίας και της αθωότητας. Ακόμα και σήμερα αναπολώ τα ξενύχτια, τις παρέες, τα αμφιθέατρα, τις εξεταστικές και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο, καθώς –ως καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών– συνεχίζω κι έρχομαι σε επαφή με όλα αυτά που σημάδεψαν τα φοιτητικά μου χρόνια.

Ως γιατρός, υπήρξε κάποιο περιστατικό που σας συγκλόνισε και έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας;

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την Ιατρική, με συγκλόνιζε και συνεχίζει μέχρι σήμερα να με συγκλονίζει ο πόνος των μικρών παιδιών, ειδικά όταν πρόκειται για καταστάσεις που είναι μη αναστρέψιμες. Είναι πολύ δύσκολο για ένα παιδί να μπορέσει να διαχειριστεί τέτοιες καταστάσεις. Το βλέμμα ενός παιδιού που βιώνει κάτι τέτοιο, γεμάτο απορία αλλά και οδύνη, είναι πραγματικά σπαρακτικό.

Είστε ευαίσθητος με τα παιδιά διότι, είστε κι εσείς γονιός και πατέρας δύο μικρών παιδιών. Είστε αισιόδοξος για το μέλλον τους αλλά και για την πορεία της Ελλάδος γενικότερα, καθώς δεν έχουμε περάσει και λίγα ως χώρα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να περνάμε;

Είμαι εκ φύσεως και εκ πεποιθήσεως αισιόδοξος άνθρωπος. Πιστεύω πως μέσα από σκληρή δουλειά και συστηματική προσπάθεια μπορούμε, αργά ή γρήγορα, να πετύχουμε ό,τι ονειρευόμαστε. Ένας από τους λόγους για τους οποίους ασχολήθηκα ενεργά με την πολιτική ήταν ακριβώς αυτό που αναφέρετε. Θεωρώ πως είναι χρέος μας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, προκειμένου να εξασφαλίσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο αύριο. Είναι χρέος μας να παραδώσουμε στα παιδιά μας μια πατρίδα καλύτερη από αυτή που εμείς παραλάβαμε. Αυτό προσπαθούμε και πιστεύω ότι ακόμα και μέσα στη δύσκολη συγκυρία που βιώνουμε, λόγω πανδημίας, έχουμε ήδη κάνει σημαντικά βήματα σε τομείς όπου χρειαζόταν βελτίωση. Είμαι βέβαιος πως οι Έλληνες θα τα καταφέρουμε!

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Κ.Βλάσης: "Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα"
 
 
 
1. Η όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δείχνει εντεινόμενη. Ποια είναι η εκτίμησή σας για τις εξελίξεις;
 
Το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζουμε τη συστηματική παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο και με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Η κυβέρνηση επιδεικνύει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, προασπίζοντας τα συμφέροντα της χώρας μας. Τόσο η ελληνική διπλωματία όσο και οι Ένοπλες Δυνάμεις μας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα και εγρήγορση για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και δικαιωμάτων. Στην περίπτωση που οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κλιμακωθούν, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδας μας.
 
2. Η Τουρκία επιδιώκει διαρκώς τη δημιουργία τετελεσμένων ως διαπραγματευτικό «εργαλείο» ή η ηγεσία της, πράγματι διακατέχεται από ένα νέο-οθωμανικό σύνδρομο επεκτατισμού;
 
Η Τουρκία αντιμετωπίζει στην παρούσα συγκυρία σημαντικά εσωτερικά προβλήματα. Η οικονομική κατάσταση της χώρας είναι πολύ άσχημη και αυτό προκαλεί μία εντεινόμενη δυσαρέσκεια σε μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού. Ο Πρόεδρος Ερντογάν, σαφώς εκνευρισμένος, θέλει να ξεφύγει από τα εσωτερικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα του και επιλέγει ένα επιθετικό αφήγημα προκειμένου να εκτονώσει την εσωτερική πίεση. Η Τουρκία ακολουθεί μία εκβιαστική πολιτική επιβολής τετελεσμένων προκειμένου να προωθήσει τη δική της ατζέντα στη περιοχή. Αυτό διαφάνηκε και από τα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου στον Έβρο, όπου η απόπειρα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού προβλήματος κατέληξε σε παταγώδη αποτυχία χάρη στην ετοιμότητα και ταχεία αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης. Η συμπεριφορά αυτή της Τουρκίας την εκθέτει διεθνώς, καταδεικνύοντας με τον πλέον εμφανή τρόπο στην διεθνή κοινότητα τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή.
 
3. Περνώντας σε μία άλλη σημαντική αρμοδιότητα του χαρτοφυλακίου σας, πόσο ικανοποιημένος είστε σχετικά με το επίπεδο των σχέσεων της Ελλάδας με τον απόδημο Ελληνισμό; Και πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμα ώστε να αξιοποιήσει η χώρα μας τις μεγάλες δυνάμεις των Ελλήνων του εξωτερικού;
 
Ο Απόδημος Ελληνισμός αποτελεί αναμφισβήτητα ένα πολύτιμο κεφάλαιο για τη χώρα μας. Η σύσφιγξη των σχέσεων της Μητέρας Πατρίδας με τους ομογενείς μας ανά τον κόσμο συνιστά στρατηγική προτεραιότητα του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης.
Κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους αναλήφθηκαν σημαντικές πρωτοβουλίες προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως ο νόμος 4648/2019 για το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων στο εξωτερικό καθώς και πρωτοποριακές δράσεις για την αναβάθμιση των προξενικών υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας και την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των Ελλήνων που απευθύνονται στις Προξενικές Αρχές. Επιπλέον, αποδίδουμε μεγάλη έμφαση στην προώθηση της ελληνομάθειας και στη διατήρηση της πολιτιστικής μας παράδοσης στις νεότερες γενιές ομογενών, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι σύγχρονες τεχνολογίες. Η Ομογένεια έχει πολλά να προσφέρει στην Πατρίδα. Και όπως έχει πολλάκις ειπωθεί, δεν έχουμε την πολυτέλεια να μην είμαστε ενωμένοι. Για το λόγο αυτό, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε συστηματικά προκειμένου να σφυρηλατήσουμε σχέσεις ενότητας και εμπιστοσύνης με τον απανταχού Ελληνισμό.
 
4. Κατά την άποψή σας, υπάρχει η αναγκαία εθνική και διακομματική συναίνεση στα εθνικά θέματα ή κυριαρχούν οι κομματικές σκοπιμότητες;
 
Είμαι πεπεισμένος ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα και το αναγκαίο αίσθημα ευθύνης, αντιλαμβανόμενες την κρισιμότητα των καταστάσεων. Στην εξωτερική πολιτική δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες και υπολογισμοί. Η Κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση και την ομοψυχία στα εθνικά θέματα και στο πλαίσιο αυτό ενημερώνει συστηματικά και σε βάθος τους εκπροσώπους του ελληνικού λαού για τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεται τα σημαντικά ζητήματα της εξωτερικής μας πολιτικής.
 
5. Η θέση του υφυπουργού Εξωτερικών, σε συνδυασμό με την επαγγελματική σας κατάρτιση ως γιατρός και ακαδημαϊκός δάσκαλος, πόσο χρήσιμη μπορεί να αποδειχθεί στην εποχή της πανδημίας, όπου οι ανάγκες για διεθνή συνεργασία και διεθνείς συμφωνίες, γίνονται ακόμα πιο σημαντικές; 
 
Υπό τη διπλή ιδιότητά μου ως Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα απόδημου Ελληνισμού αλλά και ως ιατρού – ακαδημαϊκού, ανέλαβα την πρωτοβουλία διοργάνωσης της πρώτης παγκόσμιας τηλεδιάσκεψης Ελλήνων Ομογενών Ιατρών για τον COVID-19, στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ συμμετείχε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ακολούθησε η πρώτη τηλεδιάσκεψη ιατρών ελληνικής, κυπριακής και αιγυπτιακής καταγωγής, οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό ή στη χώρα τους, στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου σε θέματα Διασποράς. Από τις δύο αυτές τηλεδιασκέψεις εξήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα για την πορεία και τους τρόπους αντιμετώπισης της πανδημίας. Οι Έλληνες επιστήμονες που διαπρέπουν στο εξωτερικό αποτελούν ένα τεράστιο εθνικό κεφάλαιο και οι γνώσεις και οι εμπειρίες τους είναι πολύτιμες.
 
6. Εκτιμάτε πως υπάρχει κάποια πιθανότητα επαλήθευσης των σεναρίων που κυκλοφορούν για πρόωρες εκλογές;
 
Δεν υφίσταται ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές. Η Κυβέρνηση διαθέτει πλήρη πολιτική νομιμοποίηση. Προτεραιότητά μας αυτήν τη στιγμή είναι να υλοποιήσουμε το έργο μας, σύμφωνα με τις προεκλογικές μας εξαγγελίες. Παρά τις δύσκολες συνθήκες, οι διαρθρωτικές αλλαγές προχωρούν δυναμικά, παράλληλα με την πολιτική μείωσης φόρων και εισφορών. Στόχος μας είναι να καταστήσουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη. Σίγουρα η πανδημία του κορωνοϊού αποτελεί μια πρόσθετη δυσκολία, που μας επιβάλλει να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας. Προχωράμε γρήγορα και αποφασιστικά και θα κριθούμε στο τέλος της τετραετίας.
 
7. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, σχεδόν από την αρχή, έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλές και μεγάλες κρίσεις. Πιστεύετε ότι μέσα σε αυτό το «τοπίο» υπάρχει η δυνατότητα υλοποίησης της προεκλογικής ατζέντας του κόμματος της ΝΔ;
 
Πράγματι, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την ανάληψη των καθηκόντων της κλήθηκε να διαχειριστεί κρίσιμες προκλήσεις, όπως η έξαρση του μεταναστευτικού, η διαχείριση της πανδημίας και εσχάτως η κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Παρ’ όλαυτά, παραμένουμε προσηλωμένοι στην υλοποίηση του προεκλογικού μας προγράμματος, έχοντας πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής σημαντικά βήματα. 
Εν προκειμένω, έχουν ληφθεί τολμηρά και καινοτόμα μέτρα για την αναθέρμανση της οικονομίας, όπως η μείωση φόρων και εισφορών, η παροχή κινήτρων για επενδύσεις, η έναρξη σημαντικών αναπτυξιακών έργων, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις νέες τεχνολογίες και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ταυτόχρονα, η Δημόσια Διοίκηση εκσυγχρονίζεται και εισέρχεται στην ψηφιακή εποχή, απλουστεύοντας πολλές διαδικασίες που παλαιότερα ταλαιπωρούσαν τους πολίτες.
Επιπλέον, ας μην λησμονούμε ότι στο πλαίσιο του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πετύχαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό, φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδος από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα αξιοποιηθεί τα επόμενα χρόνια για την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας και τον μετασχηματισμό του παραγωγικού της μοντέλου. Συνεπώς, έχουμε βάσιμους λόγους να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. 
 
8. Ως βουλευτής της ελληνικής περιφέρειας (Αρκαδίας) γνωρίζετε καλά τις ανάγκες αλλά και τις ανισότητες που υπάρχουν μεταξύ κέντρου και περιφέρειας. Πόσο εύκολο είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση και ποιες πρωτοβουλίες έχετε προτείνει ή θα θέλατε να αναλάβει η κυβέρνηση;
 
Το ζήτημα της ανισότητας κέντρου-περιφέρειας και η υπέρβαση των χρόνιων δυσλειτουργιών που εντοπίζονται στο πεδίο της κατανομής αρμοδιοτήτων είναι ιδιαιτέρως σοβαρό με σημαντικές προεκτάσεις στην ισόρροπη οικονομική ανάπτυξη της χώρας, στην ποιότητα της δημόσιας διοίκησης και εν τέλει στην ίδια την ποιότητα της ζωής των Ελλήνων πολιτών.
Η Κυβέρνηση διαθέτει ένα συνεκτικό, ολοκληρωμένο και μεθοδικό πλάνο για το μέλλον της τοπικής αυτοδιοίκησης. Προωθούμε την αποκέντρωση και επιδιώκουμε την οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, μέσω και της αξιοποίηση των πόρων και των κονδυλίων των ταμείων συνοχής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, φιλοδοξούμε να θέσουμε ένα σαφές πλαίσιο κατανομής αρμοδιοτήτων ανάμεσα στον Δήμο, στην Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, εξορθολογίζοντας τον υφιστάμενο τρόπο λειτουργίας που έχει αποδειχθεί πολλαπλώς προβληματικός. Στόχος είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται όσο πιο κοντά στον πολίτη, με γνώμονα πάντοτε το δημόσιο συμφέρον και τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων.
 
Συνέντευξη στον Φώτη Καλύβα
Σελίδα 1 από 2
Νέα ΔημοκρατίαΚώστας Βλάσης - Με τις δικές μου δυνάμεις!

Εγγραφείτε στο επίσημο Newsletter

Στοιχεία επικοινωνίας

Πολιτικό γραφείο Τρίπολη

Ηρώων Πολυτεχνείου 3,
ΤΚ 22100 Τρίπολη

Τηλ: 2710222310 - 6981059177
Fax: 2710222315

Πολιτικό γραφείο Αθήνα

Τηλ: 2103641181 & 2103644732

Email: k.vlasis@parliament.gr