Κώστας Βλάσης, Βουλευτής Αρκαδίας, Χειρουργός-Ορθοπεδικός, Επίκουρος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Δελτία Τύπου

Αθήνα, 22 Απριλίου 2021


Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Πολύ καλά τα νέα για τη Μεγαλόπολη! Αυξημένα ποσοστά περιφερειακών ενισχύσεων για την περίοδο 2022-2027».


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το νέο πλαίσιο για τις περιφερειακές ενισχύσεις, που θα ισχύσει από την αρχή του 2022 μέχρι το τέλος του 2027. Το νέο αυτό πλαίσιο περιλαμβάνει ειδική διάταξη που επιτρέπει την παροχή πρόσθετων ποσοστών κρατικών ενισχύσεων για τις περιοχές μετάβασης, σημαντικά αυξημένων σε σχέση με τα ισχύοντα σήμερα καθώς και σε σχέση με την αρχική πρόταση των υπηρεσιών της Επιτροπής.

Οι αυξήσεις αυτές κυμαίνονται από 15-25% έναντι των ποσοστών που ισχύουν σήμερα, με τα νέα ποσοστά να φτάνουν στο 40-60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 50-70% για τις μεσαίες και 60-80% για τις μικρές επιχειρήσεις. Τεκμηριώσαμε με συγκεκριμένα στατιστικά και επιστημονικά στοιχεία την αναγκαιότητα ειδικής αντιμετώπισης των περιοχών Δίκαιης Μετάβασης και πετύχαμε την αύξηση των μέγιστων ποσοστών ενίσχυσης. Τα ποσοστά αυτά, όπως τελικά εγκρίθηκαν, προσεγγίζουν -ουσιαστικά ταυτίζονται με- τους στόχους που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, όταν παρουσιάσαμε το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, το οποίο προέβλεπε σημαντικά κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων ικανών να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις της μετάβασης και να εξασφαλίσουν νέες θέσεις εργασίας μέσα από τη δημιουργία αξιών σε διαφορετικούς κλάδους και τομείς.

Με δυο λόγια, οι νέες Κατευθυντήριες Γραμμές παρέχουν πλέον τη δυνατότητα δημιουργίας νέων στρατηγικών αναπτυξιακών δυνατοτήτων σε όλες τις περιοχές μετάβασης, με στόχο την αναγέννηση των τοπικών οικονομιών χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς, την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.

Συγκεκριμένα για τη Μεγαλόπολη οι ενισχύσεις από 35% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 45% για τις μεσαίες και 55% για τις μικρές που ισχύουν σήμερα, διαμορφώνονται σε 50%, 60% και 70% αντίστοιχα. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στον Πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, Κώστα Μουσουρούλη, που όλο αυτό το διάστημα συντονίζει με συνέπεια κι επιτυχία την προσπάθεια για να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό για τη Μεγαλόπολή μας.

Αθήνα, 13 Απριλίου 2021

 

Άρση των περιορισμών για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Έφτασε η ώρα που όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες θα μπορούν να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς περιορισμούς!

Το πρώτο βήμα για την διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού έγινε από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας πριν 1,5 χρόνο με την ψήφιση του νόμου σχεδόν από το σύνολο των κομμάτων της Βουλής. Δυστυχώς, όμως, αυτή η ενισχυμένη πλειοψηφία που έπρεπε να επιτευχθεί για την ρύθμιση αυτή μας ανάγκασε να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς, προκειμένου να έχουμε την απαραίτητη συναίνεση των κομμάτων και να κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα.

Χθες η Κυβέρνησή μας έκανε το δεύτερο βήμα καταθέτοντας νομοθετική πρωτοβουλία στη Βουλή για την πλήρη άρση των περιορισμών, που περιλαμβάνονται στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Χαιρόμαστε που η αρμόδια Τομεάρχης για τον Απόδημο Ελληνισμό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Τζάκρη, αναγνώρισε πρόσφατα την αδικία προς τους Έλληνες του εξωτερικού υποσχόμενη, μάλιστα, πλήρη κατάργηση των υφιστάμενων περιορισμών. Μένει να φανεί στην πράξη, αν ο ΣΥΡΙΖΑ όντως επιθυμεί την κατάργηση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων της ομογένειας και αν την στηρίξει με την ψήφο των βουλευτών του.

Εμείς καλούμε όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρωτοβουλία μας και να αναγνωρίσουν στην πράξη τον σημαντικό ρόλο των Ελλήνων του εξωτερικού. Πέρα από κομματικές προτιμήσεις η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού αποτελεί υπόθεση εθνική και η μαζική συμμετοχή τους ενδυναμώνει την ίδια τη Δημοκρατία μας και ενισχύει την Πατρίδα μας.

Αθήνα, 06 Απριλίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Οι μόνιμοι κάτοικοι Μεγαλόπολης εντάσσονται στην ενισχυμένη μοριοδότηση του ΑΣΕΠ»


Με το κατατεθέν σχέδιο νόμου: «Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου του Δημόσιου Τομέα, Σύμβουλος Ακεραιότητας στη δημόσια διοίκηση και άλλες διατάξεις για τη δημόσια διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση» ρυθμίζεται το θέμα της ενισχυμένης μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ των μονίμων κατοίκων της Μεγαλόπολης στο πλαίσιο του σχεδίου αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή.

Η εξέλιξη αποτελεί το αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών του Υφυπουργού Εξωτερικών και Βουλευτή Αρκαδίας κ. Κώστα Βλάση, ο οποίος ήδη από τον Ιανουάριο ανέδειξε το ζήτημα σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη, από τον οποίο και έλαβε τότε την δέσμευση για την επίλυσή του.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Είμαστε συνεπείς στις δεσμεύσεις μας και δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι συνεχίζουν να είναι δύσπιστοι. Στο άρθρο 45 παράγραφος 2 του κατατεθέντος σχεδίου νόμου αναφέρεται ότι «Στην παρ. 1 του άρθρου 12 του ν. 4765/2021 μετά την υποπερ. στδ) προστίθεται υποπερ. στε) ως εξής: «στε) Ο.Τ.Α. που εντάσσονται σε σχέδιο αναπτυξιακής μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις υπό την επιφύλαξη της υποπερ. στδ).». Είναι σαφές ότι η ενισχυμένη μοριοδότηση αφορά στους μόνιμους κατοίκους της Μεγαλόπολης. Έχουμε δεσμευθεί ότι θα στηρίξουμε στην πράξη τη Μεγαλόπολη και τους κατοίκους της και αυτό κάνουμε».

Η τοποθέτηση του κ. Βλάση έγινε με αφορμή της επιστολής του Δημάρχου Μεγαλόπολης προς του Υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας σχετικά με την «Εφαρμογή Ρήτρας Δίκαιης Μετάβασης και για το Δήμο Μεγαλόπολης στις προσλήψεις μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ, λόγω απολιγνιτοποίησης».

Αθήνα, 12 Μαρτίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Οριστική υπαγωγή πολλών τοπικών κοινοτήτων της Μεγαλόπολης στο καθεστώς περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα»

 

Την Τρίτη 9 Μαρτίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την 8η τροποποίηση-επικαιροποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και πλέον είναι οριστική η υπαγωγή πολλών τοπικών κοινοτήτων της Μεγαλόπολης στο καθεστώς περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα, εξέλιξη για την οποία είχαμε ενημερώσει από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Μετά από συντονισμένες ενέργειες μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, αλλά και τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη, ήρθε τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα για πολλές τοπικές κοινότητες του Δήμου Μεγαλόπολης αλλά και των Δήμων Γρεβενών και Βοΐου.

Η ένταξη των εν λόγω περιοχών τις καθιστά δικαιούχους ενισχύσεων – όπως π.χ. εξισωτικές αποζημιώσεις - οι οποίες προέρχονται από το υπομέτρο 13.3 του ΠΑΑ 2014-2020 «Ενισχύσεις σε περιοχές με Ειδικά Μειονεκτήματα».

Συγκεκριμένα για τον Δήμο Μεγαλόπολης προβλέπεται η υπαγωγή στο καθεστώς των περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα των τοπικών κοινοτήτων: Μαυριών, Κυπαρισσίων, Θωκνίας, Χωρέμη, Τριποτάμου, Νεοχωρίου Λυκοσούρας, Βελιγοστής, Ελληνίτσας, Ποταμιάς, Σουλαρίου, Λεονταρίου, Ραψομμάτη, Περιβολίων, Ανθοχωρίου, Γέφυρας, Μεγαλοπόλεως, Μαραθούσης, Πλάκας, Σούλου, Κατσίμπαλη, Ζώνης, Τριλόφου, Νέας Εκκλησούλας και Μακρυσίου.

Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ Κώστας Βλάσης: «Για μια ακόμη φορά αποδεικνύουμε στην πράξη πως η στήριξη της Μεγαλόπολης ενόψει της απολιγνιτοποίησης αποτελεί προτεραιότητά μας. Δεν θα σταματήσουμε να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα που μας δίνεται για να στηρίζουμε τους κατοίκους της Μεγαλόπολης, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια έχουν προσφέρει πάρα πολλά. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς».

Τρίπολη, 19 Φεβρουαρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επί των έντονων αντιδράσεων φορέων και κατοίκων της Αρκαδίας για την εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο Νομό τοποθετήθηκε ο βουλευτής και Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

 

Οι αντιδράσεις ακολούθησαν της επιχειρηματικής πρόθεσης, όπως αυτή αποτυπώθηκε στο πλαίσιο της αίτησης για έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγής από τη ΡΑΕ, να εγκατασταθούν μονάδες ΑΠΕ στην περιοχή της Αρκαδίας.

Ο κ. Βλάσης τόνισε πως η αντίδραση είναι απολύτως κατανοητή, αλλά και ενδεικτική της μεγάλης αγάπης που οι Αρκάδες τρέφουν για τον τόπο τους, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει τον κρίσιμο ρόλο που παίζει και η σημαντική υστέρηση στο κομμάτι του χωροταξικού σχεδιασμού σε τέτοιες περιπτώσεις.

«Είναι αυτονόητο και αδιαμφισβήτητο ότι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και δη των περιοχών που εμφανίζουν ιδιαίτερα χαρακτηριστικά βιοποικιλότητας, φυσικού κάλλους και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί πρώτη προτεραιότητα και προφανώς και εγώ δεν πρόκειται να δεχτώ την εγκατάσταση ΑΠΕ σε Μαίναλο, Λύκαιο Όρος ή σε όποια περιοχή συναντώνται τέτοια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως στο άκουσμα και μόνο του όρου ΑΠΕ δικαιολογείται το ξέσπασμα μιας θύελλας αντιδράσεων. Και δεν μπορώ, βέβαια, να μην καυτηριάσω τη στάση εκείνων που εμφανίζονται ως όψιμοι αρνητές των πάντων. Τα κρίσιμα ζητήματα ανάπτυξης για τον τόπο μας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνονται πεδίο έκφρασης στείρου λαϊκισμού. Μπροστά μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο με πρόγραμμα, συνεννόηση και συναίνεση και όχι υψώνοντας τείχη», δήλωσε ο Υφυπουργός.

Ο κ. Βλάσης πρόσθεσε πως «οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αποτελούν σύμμαχό μας τόσο για την προστασία του πλανήτη μας όσο και για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας και μπορούν κάλλιστα να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη μιας περιοχής, όχι όμως χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν οι τοπικές ευαισθησίες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής αυτής. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι μέσα από ένα δομημένο δημόσιο διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών (Πολιτείας, τοπικής κοινωνίας, επενδυτών κτλ) μπορούν να οριστούν τα περιθώρια μιας βέλτιστης λύσης, που θα εγγυάται την απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ της εγκατάστασης ΑΠΕ και προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Αρκαδίας μας».

Αθήνα, 26 Ιανουαρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Η Μεγαλόπολη θα ενταχθεί άμεσα στις περιοχές, των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι είναι δικαιούχοι ενισχυμένης μοριοδότησης στον ΑΣΕΠ»

 

Συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη πραγματοποίησε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. κ. Κώστας Βλάσης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Βλάσης μεταξύ άλλων έθεσε στον κ. Βορίδη το θέμα της μη συμπερίληψης εκ παραδρομής των μόνιμων κατοίκων της Μεγαλόπολης στα όσα ορίζει το άρθρο 12 του Σ/Ν: «Εκσυγχρονισμός του συστήματος προσλήψεων στο δημόσιο τομέα και ενίσχυση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ)», που δίνει ενισχυμένη μοριοδότηση.

Ο κ. Βλάσης εξασφάλισε την ξεκάθαρη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών ότι η Μεγαλόπολη θα συμπεριληφθεί άμεσα στις περιοχές των οποίων οι μόνιμοι κάτοικοι είναι δικαιούχοι αυξημένης μοριοδότησης.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Καλό είναι κάποιοι να μην προτρέχουν ανεβάζοντας τους τόνους και αποστέλλοντας επιστολές διαμαρτυρίας. Αποτελεί σταθερή πεποίθηση τόσο εμένα προσωπικά όσο και της Κυβέρνησής να μην μένουμε στα λόγια, αλλά να πορευόμαστε με έργα».

Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

«Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανανέωση της εμπιστοσύνης του στο πρόσωπό μου στον σημερινό ανασχηματισμό. Αποτελεί τιμή και μεγάλη ευθύνη για μένα ότι θα συνεχίσω να προσφέρω της υπηρεσίες μου στην Κυβέρνηση και στους απανταχού Έλληνες από τη θέση του Υφυπουργού Εξωτερικών με αρμοδιότητα τoν Απόδημο Ελληνισμό. Τον τελευταίο ένα χρόνο, παρά τους περιορισμούς της πανδημίας, έχω καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσω και να διευρύνω τους δεσμούς των αποδήμων Ελλήνων με την πατρίδα και αυτό θα συνεχίσω να κάνω με όλες μου τις δυνάμεις. Θέλω, επίσης, να συγχαρώ τους συναδέλφους που ανέλαβαν θέσεις στο κυβερνητικό σχήμα και να τους ευχηθώ καλή επιτυχία στο έργο τους. Συνεχίζουμε με υπευθυνότητα τη σκληρή δουλειά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να φέρουμε την Πατρίδα μας στη θέση που της αξίζει.»

Κώστας Βλάσης

Υφυπουργός Εξωτερικών

Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ

 Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου 2020


Δελτίο Τύπου

Κώστας Βλάσης: «Υπαγωγή πολλών τοπικών κοινοτήτων της Μεγαλόπολης στο καθεστώς περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα»

 

Μετά από συντονισμένες ενέργειες μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Πελοποννήσου, αλλά και τον Βουλευτή Ν. Κοζάνης Γιώργο Αμανατίδη, επιτεύχθηκε θετική εξέλιξη στο ζήτημα της υπαγωγής πολλών τοπικών κοινοτήτων του Δήμου Μεγαλόπολης αλλά και των Δήμων Γρεβενών και Βοΐου, στο καθεστώς των περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα.


Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από την 17η Απόφαση Γραπτής Διαδικασίας επί της 8ης Τροποποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας (2014-2020), καθώς η Επιτροπή Παρακολούθησης ενέκρινε τη σχετική πρόταση. Στο επόμενος διάστημα αναμένεται και η τυπική έγκριση από τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Συγκεκριμένα για τον Δήμο Μεγαλόπολης προβλέπεται η υπαγωγή στο καθεστώς των περιοχών που πλήττονται από ειδικά μειονεκτήματα των τοπικών κοινοτήτων: Μαυριών, Κυπαρισσίων, Θωκνίας, Χωρέμη, Τριποτάμου, Νεοχωρίου, Λυκοσούρας, Βελιγοστής, Ελληνίτσας, Ποταμιάς, Σουλαρίου, Λεονταρίου, Ραψομμάτη, Περιβολίων, Ανθοχωρίου, Γέφυρας, Μεγαλοπόλεως, Μαραθούσης, Πλάκας, Σούλου, Κατσίμπαλη, Ζώνης, Τριλόφου, Νέας Εκκλησούλας και Μακρυσίου. Η ένταξη των εν λόγω περιοχών θα τις καταστήσει δικαιούχους ενισχύσεων, οι οποίες προέρχονται από το υπομέτρο 13.3 του ΠΑΑ 2014-2020 «Ενισχύσεις σε περιοχές με Ειδικά Μειονεκτήματα».


Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών και Βουλευτής Αρκαδίας ΝΔ Κώστας Βλάσης: «Όπως έχουμε δεσμευθεί θα συνεχίσουμε να έχουμε το ενδιαφέρον μας στραμμένο στη Μεγαλόπολη, στηρίζοντας την περιοχή ενόψει της απολιγνιτοποίησης. Η Κυβέρνηση μας, αναγνωρίζοντας την προσφορά των κατοίκων της Μεγαλόπολης όλα αυτά τα χρόνια, φροντίζει να αξιοποιεί κάθε δυνατότητα προκειμένου να ενισχύσουμε την περιοχή και να διασφαλίσουμε την ευημερία των πολιτών της».

Σελίδα 1 από 12
Νέα ΔημοκρατίαΚώστας Βλάσης - Με τις δικές μου δυνάμεις!

Εγγραφείτε στο επίσημο Newsletter

Στοιχεία επικοινωνίας

Πολιτικό γραφείο Τρίπολη

Ηρώων Πολυτεχνείου 3,
ΤΚ 22100 Τρίπολη

Τηλ: 2710222310 - 6981059177
Fax: 2710222315

Πολιτικό γραφείο Αθήνα

Τηλ: 2103641181 & 2103644732

Email: k.vlasis@parliament.gr